In deze editie graag uw aandacht voor een rariteit uit de historie van het polshorloge: de 'bullhead'. Door de knoppen bovenop de kast lijkt een bullhead op een stierenkop (het horloge) met twee hoorns (de drukkers).

In de jaren 1960 en 1970 waren ze er opeens: chronografen met de kroon en drukknoppen aan de bovenzijde van de horlogekast (in plaats van aan de rechterzijkant). Waarschijnlijk ontstaan vanuit een praktische overweging, werd dit horloge – vooral in onze tijd – vanwege de esthetische aspecten een hit. De praktische overweging was een ergonomische: het indrukken van start en stopknop bovenop de horlogekast is net wat prettiger voor de positie van de hand, dan wanneer de knoppen aan de zijkant zitten. In feite maakte de bullhead van de standaard chronograaf een stopwatch met een bandje.


Bullheads van Citizen, Bulova en Seiko. Klik voor een vergroting


In marketing werd vaak de link met de autoracesport gelegd, maar het was vooral een aantrekkelijke variatie op een sportief thema (de chronograaf). In alle kleuren en materialen waren ze er, en ook grote merken deden mee aan de trend. Breitling, Heuer, Bulova, Junghans en Omega ? ze hadden allemaal hun bullhead. Vandaag de dag zijn deze rariteiten populair onder verzamelaars, maar in hun eigen tijd waren ze geen groot succes. Ook Seiko en Citizen deden mee, waarvan op eBay nog altijd bewijs in overvloed. Combinaties in groen, blauw, grijs, wit, zilver, zwart, oranje, rood, geel ? nog nooit heeft de stierenkop zoveel kleur gehad.


Bullheads van Breiling, Omega en AKA/Alba. Klik voor een vergroting.


Een heel bijzondere was de Sideral van Tissot. Een volledig kunststof horloge dat als geheel lag ingebed in de horlogeband. Deze Sideral is vandaag in goed staat lastig te verkrijgen, want het materiaal heeft in veel gevallen de tand des tijds niet overleefd. Tissot Sideral BullheadSideral was er ook in allerlei kleuren, met een overzichtelijke, zeer sportieve wijzerplaat een typisch teken van de tijd.


Zoals altijd keert ook deze rariteit uit de hoogtijdagen van de creativiteit terug in hedendaagse vormen: Formex, Zeno Watch, Quicksilver, Seiko en Citizen maken weer bullhead chrono’s, al zijn ze niet meer allemaal mechanisch. De echte liefhebber is echter koppig en koopt er eentje uit die goede oude tijd!


© Tekst voor Horloge.info: Paul Dezentjé. Dit artikel verscheen eerder op 13-03-2009.