Een tourbillon is een van de meest fascinerende complicaties in horloges en wordt vormgegeven door een in de horlogekast draaiende kooiconstructie, waarbinnen zich de balans en het echappement bevinden. Deze constructie, voor het eerst toegepast in een zakhorloge door Abraham-Louis Breguet in 1801, komt normaal alleen voor in horloges van tienduizenden euro?s, maar het Britse horlogemerk Ingersoll heeft het stukje indrukwekkende horlogemakers kunst nu voor veel liefhebbers bereikbaar gemaakt.

De Ingersoll Pierce (en laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het horloge kost ? 2.199,-) beschikt over een enkele tourbillon, die via een fors venster in de wijzerplaat prachtig te bewonderen is. De functie van de constructie is dat door de draaiing van de kooi, de negatieve invloed van de zwaartekracht op het echappement en de balans wordt opgeheven en omdat de tourbillon in één minuut ronddraait, fungeert deze ook gelijk als secondewijzer. Naast de tourbillon (Frans voor wervelwind) beschikt het horloge over een maanfase aanduiding en een extra 24 uurs tijdsaanduiding. De 42 millimeter brede kast is gemaakt van staal en heeft saffier glas, zowel boven de wijzerplaat als boven het met de hand op te winden uurwerk aan de onderkant.

klik aan voor een grote afbeelding van de Ingersoll Pierce

Dat dit horloge (voor een tourbillon) voor een spectaculair lage prijs kan worden aangeboden heeft maar een reden: het horloge wordt in China geproduceerd. De afwerking en nauwkeurigheid zijn echter van dusdanige kwaliteit, dat duidelijk te zien is dat horlogemakers in China niet stil zitten.

Kijk op IngersollWatches.com voor meer nieuws en informatie over het horlogemerk.