Een panel van legendarische astronauten gaf op 28 maart j.l. tijdens Baselworld acte de presence voor de flink toegestroomde internationale pers, om terug te kijken op één van de grootste gebeurtenissen uit de geschiedenis: de Maanlanding van Apollo 11 en de eerste voet op de Maan, op 21 juli 1969, dit jaar 40 jaar geleden. De persconferentie werd georganiseerd door horlogemerk OMEGA, dat NASA-astronauten al sinds de vroege jaren zestig van horloges voorziet en zo 'the first and only watch worn on the Moon' in haar collectie heeft. Het was astronaut Edwin ?Buzz? Aldrin die als eerste het OMEGA horloge in contact met de Maan bracht. Het is dan ook zeer bijzonder dat deze levende legende aanwezig was in Basel.

Buzz Aldrin
Buzz Aldrin krijgt van Omega President Stephen Urquhart nr. 11 van de gelimiteerde Omega Speedmaster Professional Moonwatch ?Apollo 11 40th Anniversary?Op 20 juli zal wereldwijd worden teruggedacht aan de historische dag – dan veertig jaar geleden – waarop Amerika de eerste maanlanding waarmaakte. Neil Armstrong en Edwin ‘Buzz’ Aldrin liepen die dag als eerste mensen op het maanoppervlak. Aldrin (79) toonde zich in Basel fit en nog altijd goed op de hoogte van actuele ruimtevaart. Hij herinnert zich de momenten van zijn maanlanding nog uitstekend: ?Ik realiseerde me dat ik daar stond. Alleen. Op de maan. In de verte kon ik de zon zien, en de oceaan en de miljoenen mensen die de landing volgden. Ik wist dat het een moment was dat ik nooit zou vergeten”. Aldrin ontving tijdens de bijeenkomst uit handen van OMEGA’s CEO Urquhart een gelimiteerde uitvoering van het Maanhorloge, met speciale herdenkingsinscriptie en medaillon van de Apollo 11 missie.


Adembenemende momenten
Gerald Griffin, flight director voor alle Apollo missies: “Tijdens Apollo 11, de eerste maanmissie met Aldrin en Armstrong, was het ongebruikelijk stil bij Mission Control in Houston. In de laatste seconden voordat de Lunar Module op het maanoppervlak landde was het zo stil dat je een speld kon horen vallen. Niemand durfde zelfs ook maar te ademen totdat Neil Armstrong’s historische woorden doorkwamen: ?Houston. Tranquility Base here. The Eagle has landed?”.


Mars
vlnr: Astronauten Buzz Aldrin, Eugene Cernan, Charles Duke en Harrison SchmittNaast Aldrin en Griffin waren ook de laatste maanmannen aanwezig: Gene Cernan en Harrison Schmitt. Zij betraden in 1972 als laatsten de maan. Cernan (75) toont zich nog altijd bevlogen als het gaat om de ruimtevaart: “De tijd zal komen, dat verzeker ik, dat we bemande missies naar Mars zullen sturen. En als dat gebeurt, zal de eerste astronaut die Mars betreedt een OMEGA Speedmaster dragen”.


Geschiedenis schrijven
Het werd tijdens de persbijeenkomst duidelijk dat daar een bijzonder gezelschap zat. Zoveel historische figuren kom je maar zelden samen tegen. Mensen die de geschiedenisboeken ingaan en nog generaties lang genoemd worden. Per slot van rekening zijn dit de helden die science fiction waar maakten. De Zwitserse astronaut Nicollier beschreef tijdens de persbijeenkomst de nieuwste uitdaging, waar hijzelf en OMEGA bij betrokken zijn: het Solar Impulse project. Voor het eerst zal een bemand vliegtuig op zonne-energie non-stop rondom de aarde vliegen.  Dit staat gepland voor 2011, nog dit jaar zal het ontwerp van het vliegtuig worden gepresenteerd. Swatch Group Chairman en oprichter Nicolas G. Hayek benadrukte er alles aan te zullen doen om ervoor te zorgen dat astronauten bij toekomstige maanmissies een nog nét zo prachtig beeld van de aarde zien als onze helden uit de jaren ?60-?70 zagen. En met de belangrijke rol die OMEGA hierin zal spelen, bewijst het horlogemerk eens temeer dat het wederom geschiedenis zal schrijven.


Onverbeterlijk
Omega Speedmaster Professional Moonwatch ?Apollo 11 40th Anniversary? Limited Edition (7969 stuks) ? 3.840,-Tegen de wetenschappelijke achtergronden van de ruimtevaart, waarbij onvoorstelbare innovaties elkaar razendsnel opvolgen, is het noemenswaardig te vermelden dat vrijwel alles in de ruimtevaart de afgelopen 40 jaar veranderde, verbeterde of vervangen werd door iets beters. Behalve het horloge dat al sinds Jim Ragan’s intensieve selectieprocedure in de vroege jaren 1960 standaarduitrusting is van astronauten. OMEGA’s Speedmaster Professional is sindsdien onveranderd gebleven en bewijst nog altijd trouw dienst bij elke bemande ruimtemissie.


Aanwezig tijdens de persconferentie:
Thomas Stafford (Apollo 10), Edwin ‘Buzz’ Aldrin (Lunar Module piloot Apollo 11), Gerald D. Griffin (Flight Director Apollo 11), Jim Ragan (Nasa technicus Apollo programma en verantwoordelijk voor de chronograaftests met als doel een NASA-horloge te selecteren en te kwalificeren voor alle bemande ruimtemissies), Charles Duke (Apollo 16), Harrison Schmitt (Apollo 17) en ?last man on the Moon? Eugene Cernan (Apollo 17).


Ook aanwezig waren OMEGA President Stephen Urquhart, Swatch Group CEO Nick Hayek en zijn vader, Swatch Group Chairman en oprichter Nicolas G. Hayek. De bijeenkomst werd geleid door wetenschapsjournalist Roland Goerg.