Afgelopen donderdag 2 april sloot Baselworld 2009 haar deuren. 8 dagen lang hadden 1.952 exposanten uit 45 landen ? op 160.000 m2 beursoppervlakte! ? de nieuwste producten aan bezoekers uit de hele wereld laten zien. Zowel exposanten als bezoekers waren enthousiast over de opgedane ervaringen tijdens de beurs, en de zaken die ze er hadden gedaan.

Hoewel het aantal bezoekers van de grootste horlogevakbeurs ter wereld te opzichten van 2008 ruim 13.000 lager lag (93.900 in 2009 tegen 106?800 in 2008), waren de reactie van de 1.952 exposanten (2.087 in 2008) en de bezoekers (voornamelijk importeurs en juweliers) positief:


Rolf Schnyder, president van Ulysse Nardin: ?De resultaten van 2009 zijn veel beter dan verwacht. Baselworld is wederom de beste plek voor ons gebleken om onze gespecialiseerde dealers te ontmoeten en onze nieuwste collectie te tonen.? Voor Luc Perramond, CEO van Hermès, was Baselworld zonder enige twijfel een groter succes dan hij van tevoren had verwacht: ?De stemming was fantastisch. Er was een grote opkomst uit de media en vakwereld, waardoor onze nieuwe lijn goed onder de aandacht zal worden gebracht.? Jean-Christophe Babin, president van TAG Heuer, benadrukte dit laatste punt als volgt: ?Gedurende ruim een week hebben we de aandacht van de wereldwijde pers in Basel ? ze waren er ook allemaal weer in 2009. Baselworld was weer een fantastisch platform voor een samenkomst van de hele horloge industrie.?


Baselworld wordt als barometer voor de rest van het jaar gezien. Rodolphe Schulthess, Sales Manager van Breguet: ?Baselworld is ongelofelijk belangrijk voor Breguet.? Karl-Friedrich Scheufele, Vice President van Chopard bevestigt dit: ?Baselworld is het hoogtepunt van het jaar en is ook een barometer voor de rest van het jaar. Een groot gedeelte van onze omzet behalen we tijdens Baselworld en ontmoeten er onze klanten en de pers van over heel de wereld.? Scheufele voegt er nog wel aan toe: ?Hoewel er wel een bepaalde vorm van voorzichtigheid bij sommige van onze klanten te bespeuren was.?


Baselworld houdt elk jaar een enquête onder de bezoekers. Van de ondervraagde bezoekers vond dit jaar ? overigens net als vorig jaar ? drie kwart Baselworld goed tot zeer goed. 78% vond zelfs dat Baselworld een must is.


Tijdens Baselworld waren er 2.973 geaccrediteerde leden van de pers aanwezig, waarmee het belang ervan voor de wereldwijde luxegoederen industrie wordt onderstreept. Alle grote vaktijdschriften, honderden lifestyle magazines, kranten, online media en vele televisiestations van over heel de wereld schonken aandacht aan Baselworld en de collecties en ontwikkelingen die door de exposanten gedurende de 8 dagen werden getoond.


Sylvie Ritter, Beurs Directeur van Baselworld trekt een zeer positieve conclusie: ?Baselworld 2009 heeft laten zien dat de horloge en juwelen industrie de lastige economische situatie op een zeer constructieve wijze tegemoet treedt. Baselworld 2009 heeft de juwelen en horloge industrie een nieuw momentum gegeven en als resultaat daarvan de zaken een flinke opkikker gegeven.?


De data voor Baselworld 2010 zijn ook al bekend, de wereldwijd grootste horlogebeurs zal van 18 tot en met 25 maart 2010 worden gehouden.