Ze zijn populair onder horlogefanaten en ?verzamelaars: chique horlogemerkaccessoires, variërend van sieraden en luxe lederwaren, tot bureauaccessoire en zelfs mobiele telefoons. Juwelier Cartier geeft al sinds jaar en dag het voorbeeld met een uitgebreide collectie magnifieke producten. Maar ook het nuchtere Rolex, dat de indruk wekt zich uitsluitend bezig te houden met horloges, kent een hoeveelheid randproducten die uiteraard flink verzameld worden. Ook deze week maken we tijd voor wat aardige voorbeelden.

Rolex
Het beroemdste horlogemerk ter wereld focust doorgaans op zijn core business: horloges maken. Het merk communiceert nauwelijks, en besteed veel tijd en middelen aan een zelf geïnitieerd goede doelen traject. manchetknopen van RolexVan Rolex zou je daarom misschien niet verwachten dat er een enorme hoeveelheid randproducten bestaat. Ook Rolex heeft fraai leder, van sleutelhangers tot en met juwelendozen. Maar er is veel meer. Zelfs zakmessen, pillendoosjes, golfsets, vergrootglazen (onder de noemer ‘Explorer’), naaisetjes, pennen, lepeltjes, lucifers, stropdassen en paperweights voor op het bureau (foto boven). De meeste producten zijn geschenken, bijvoorbeeld bij beurzen of dealerbijeenkomsten. Bij Rolex staan logo, merknaam en de groene kleur centraal. Zeer fraai zijn de subtiele manchetknopen; in feite het enige gepaste herenaccessoire.


Patek Philippe
Patek Philippe ringenOok dit is een merk dat zich eigenlijk louter bezighoudt met het vervaardigen van superieure horloges. Voor vele geldt ‘PP’ als het summum en, zoals eerder bericht op deze plek. staan alle horlogeprijsrecords op naam van Patek Philippe. Voor de liefhebber is er een kleine collectie manchetknopen gelinkt aan het chique merkteken en aan de klassieke productlijnen zoals Eclipse, Calatrava en Nautilus. Voor dames zijn er ringen, eveneens gebaseerd op de horlogelijnen, maar een en ander blijft geheel binnen de ingetogen merkwaarden.


TAG Heuer
Tot slot het merk dat zijn roemruchte klassieke historie wist om te zetten in een moderne collectie. In plaats van die historie te blijven herhalen en uitmelken, creëerde Heuer innovatieve nieuwe interpretaties van succesvolle modellen zoals de Carrera en de Monaco met een blijvende focus op autosport, sinds de jaren zestig de rode draad binnen Heuer’s producten en communicatie. TAG Heuer MeridiistToch introduceerde TAG Heuer een lijn metalen brilmonturen en zonnebrillen en vorig jaar zelfs een smart phone, de ‘Merediist’, die zonder abonnement tussen de ? 3.500,- en ? 18.000,- moet kosten, afhankelijk van de uitvoering. Natuurlijk zijn alle versies voorzien van een prominente klok. Bovendien heeft TAG Heuer ook een draadloze headset geïntroduceerd. Ook Ulysse Nardin heeft een mobiele telefoon, de Ulysse Nardin Chairman, die misschien een beetje teveel is aangepast aan het uiterlijk van de conservatieve horlogelijnen van dit merk, met een zichtbare rotor –  zoals een automatische horloge heeft – aan de achterzijde. Maar zoals altijd geldt ook hier: smaken verschillen. Naar onze informatie zijn beide telefoons niet in ons land te koop.


Een aardige review over de Merediist vonden wij op Youtube:© Tekst voor Horloge.info: Paul Dezentjé