Hamilton gaat in 2011 door op het vorig jaar ingeslagen pad, om ? naast allerlei fraaie nieuwe modellen ? iconische horloges uit de rijke geschiedenis terug te brengen naar het heden. Zo is de Hamilton Pan-Europ, die tijdens Baselworld 2011 (eind maart) gepresenteerd zal worden, een zeer getrouwe replica van de Pan-Europ uit 1971. Een zeer belangrijk jaar voor het van origine Amerikaanse horlogemerk.

Vintage horloges zijn niet alleen mode; voor een grote groep horlogeverzamelaars is het een passie. Een van de (drie) opvallende verandering aan de moderne Pan-Europ zal de verzamelaar dan ook snel zijn opgevallen: de kroon zit aan de rechterkant. De Pan-Europ uit 1971 beschikte over het toen revolutionaire kaliber 11, het eerste automatische chronografenkaliber met microrotor (waarbij de kroon aan de linkerkant van de kast zat), dat was ontwikkeld in een samenwerkingsverband tussen Hamilton, Breitling, (TAG) Heuer-Leonidas en de machinefabriek Dubois & Dépraz. In de nieuwe Pan-Europ zit het automatische kaliber H31, dat afkomstig is uit de koker van de Swatch Group, een consortium van merken waarbij Hamilton zich dit jaar 40 jaar geleden (in 1971) aansloot. De Swatch Group heette toen nog SSIH, maar het is voor Hamilton een belangrijk moment; door de samenwerking was Hamilton in staat de op handen zijnde Quartzcrisis te overleven. Rede te meer om een horloge uit 1971 terug te brengen.


Daarnaast is (en was) de Pan-Europe een prachtig horloge. De blauwe wijzerplaat en blauwe bezel-inlay contrasteren mooi met de witte indexen van de tachymeter en subwijzerplaten. De tonneau (tonvormige) stalen kast heeft een moderne afmeting van 45 millimeter gekregen en boven de wijzerplaat heeft het horloge nu saffier glas. Een derde (naast uurwerk en afmeting) duidelijk verschil is het datumvenster. Had de versie uit 1971 een rond venster, is dat nu vierkant.


Hamilton Pan-Europ


De Hamilton Pan-Europ komt in september 2011 op de markt in een gelimiteerde uitgave van 1971 stuks en kost ? 1.300,-. Zie voor verkooppunten, meer nieuws en informatie over Hamilton Horloge.info/Hamilton of www.hamiltonwatch.com.