Kapitein Marco Kroon ? de enige actieve Nederlandse militair in het bezit van de militaire Willems-orde ? was afgelopen woensdag bij het afscheid van de Amerikaanse generaal David Petraeus in Washington. Op uitnodiging van de generaal en als enige vertegenwoordiger van de Nederlandse strijdkrachten. Kapitein Kroon bracht als geschenk een Blancier Deser Wolf horloge mee met daarop de coördinaten van de Amerikaanse legerbasis in Afganistan.

Vier-sterren generaal Petraeus was opperbevelhebber van de internationale troepenmacht in Afghanistan. Vanaf 1 september is hij de nieuwe baas van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Kroon en Petraeus hebben elkaar in 2009 ontmoet in Eindhoven tijdens ?Freedom Lecture?, waar Kroon grote indruk achterliet op Petraeus. Sindsdien hebben de mannen regelmatig contact, dat ook tijdens de periode dat Kroon werd verdacht van het bezit van cocaïne bleef bestaan.


Petraeus ? die Kroon aan zijn echtgenote Holly voorstelde als ? de enige actieve Nederlandse Medal of Honor-drager? ? kreeg van Kroon de Blancier Desert Wolf, speciaal gemaakt als ?support Our Troops” horloge voor Amerikaanse militairen in Afghanistan en Irak. Het werd ontworpen door de Nederlandse eigenaar van Blancier, Willem Kamerman. Van het horloge was al eerder een Nederlandse uitvoering op de markt gekomen ? die Marko Kroon zelf draagt.


Generaal Petraeus (links) neemt het horloge in ontvangst van Kapitein Marko Kroon


Het horloge is een quartz chronograaf met ontspiegeld saffierglas en een 45 millimeter brede, PVD zwart gecoate stalen kast. Op de wijzerplaat prijkt de Amerikaanse vlag en de coördinaten van de Amerikaanse legerbasis in Afghanistan. De Nederlandse uitvoering draagt de Nederlandse vlag en de coördinaten van Kamp Holland.


De Blancier Desert Wolf in de Amerikaanse uitvoering is te koop voor $ 395,- waarvan $ 10,- naar het Fisher House program gaat, een organisatie die Amerikaanse militairen in (persoonlijke) nood helpt. De Nederlandse uitvoering kost ? 345,- waarvan ? 10,- naar de Anjerkinderen gaat, een lotgenoten-organisatie voor kinderen van vaders en moeders met een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS). Zie Blancier.us en Blancier.eu voor meer informatie.