Bij de lancering van de Delfin in 1961 zorgde het Zwitserse horlogemerk Edox voor opschudding: het nieuwe horloge was waterdicht tot 200 meter, had een dubbele kastbodem, een kroon met dubbele pakking en was bijzonder stootvast ? eigenschappen die anno 1961 helemaal niet vanzelfsprekend waren. Edox komt in 2014 met een heruitgave, onder de naam ?Delfin ? the Original? ? een 200 meter waterdichte chronograaf, als eerbetoon aan de iconische voorganger.

De waterdichtheid van de Delfin was bijzonder in 1961 ? niet veel merken konden in die tijd horloges maken met een dergelijke drukbestendigheid. Dit werd bij de Delfin vooral bereikt door de constructie van de kast, via een dubbele kastbodem en het gepatenteerd kroonsysteem, gebaseerd op een dubbele pakking. Door de revolutionaire afsluiteigenschappen van de kroon was het niet langer nodig deze dicht te schroeven. Bediening en gebruik werden daardoor veel eenvoudiger en comfortabeler voor de drager. De de originel Delfin uit 1961Delfin zou de eerste van vele Edox horloges zijn die buitengewoon geschikt waren voor wateractiviteiten, zoals duiken, zeilen en motorboot racen. Delfin modellen werden tot in de jaren 1980 verkocht, waarbij de oorspronkelijke mechanische uurwerken werden vervangen voor quartz uurwerken.


De nieuwe Delfin van Edox brengt het illustere horloge terug voor liefhebbers uit de 21ste eeuw. Met een 43 millimeter brede klassieke retro kast werd bij het ontwerpen de geest van de oorspronkelijke modellen gevangen, maar de sindsdien meer dan 50 jaar extra ervaring op horlogetechnisch gebied is niet laten liggen. De nieuwe Delfin heeft dan ook een modern quartz uurwerk ? kaliber Edox 10 ? dat het horloge niet alleen tijd laat aanwijzen, maar ook laat meten via een chronograaf. Qua kast- en kroonconstructie is de nieuwe Delfin haast identiek aan die uit 1961, maar er zijn modernere materialen en technieken gebruikt, die de levensduur van het toch al stevige horloge nog eens flink vergroten.


Edox Delfin anno 2014 - klik aan voor een grotere afbeelding


Onder de fraaie hoekige kast, staat op de kastbodem van de nieuwe Edox Delfin de inscriptie ?Edox Delfin – The Water Champion?, als herinnering aan het eerste opzienbarende model. Het horloge is te krijgen met een lederen of stalen band, met witte of zwarte wijzerplaat en kost ? 825,-. Kijk op Horloge.info/Edox voor meer nieuws en informatie en bezoek Edox.ch voor verkooppunten.