De horlogedoos is er in alle soorten en maten. Wie meerdere horloges gebruikt, zal vroeg of laat zo'n doos nodig hebben. Ook voor de horlogegekke reiziger is er heel wat moois. En het ziet er nog mooi uit ook.

Voor thuis
Wie meer dan één horloge heeft, wil het wellicht netjes en vrij van stof opbergen. Gelukkig zijn daar talloze mogelijkheden voor. Veel horlogedozen of boxen zijn gemaakt van echt of imitatieleder. Het zijn kistjes met een deksel en sluiting. De binnenkant is vaak gemaakt van velours of daarop lijkende zachte materialen, of uiteraard van zacht leder. Soms is de bodem bedekt met een raster van hokjes waarin de horloges passen. In deze hokjes liggen dan vaak kussentjes waar de horloges omheen gedaan worden. doos met gangreserveapparaatSoms is het deksel van plexiglas, zodat de inhoud zichtbaar is. Kleine versies bieden ruimte aan één tot zes horloges. Grotere formaten herbergen tien of meer horloges. Er zijn ook vele variaties op het thema, zoals kistjes met dubbele bodem, kistjes die tegelijkertijd een opwinder zijn, koffers, kistjes met een extra lade voor juwelen of zelfs in de vorm van een mini ladekastje met een laatje voor elk horloge, tot manshoge horlogevitrines of ?kasten.


Op reis
Er zijn ook knappe oplossingen voor de horlogefan op reis. Want die wil een typische horlogereisetuinatuurlijk meer dan één horloge meenemen, of in elk geval zijn horloge goed verpakt vervoeren. Wie horloges veilig en stijlvol wil vervoeren, doet er goed aan een reisetui aan te schaffen. Bij reisgoederen gaat het om de optimale balans tussen gewicht en vormvastheid, liefst zo luxe mogelijk vormgegeven. Kleine boxjes, soms met lade, of kokers waarin één of twee horloges passen. De horloges worden dan bevestigd om een zachte rol. Dit geheel wordt omsloten door een lederen etui of een hard in stijl met Louis Vuittonkokervormig omhulsel. Er zijn ook vormvaste etuis voor horloges en sommige reisverpakkingen hebben een extra vakje voor kleine sieraden. Van origine hebben reisartikelen een luxe uitstraling, en de allergrootste naam op het gebied van luxe reisartikelen, Louis Vuitton, heeft natuurlijk ook een lederen reisetui voor horloges in het assortiment.


Prijs?
De prijs van een horlogedoos wordt bepaald door het materiaalgebruik, de afwerking, de eventuele technische mogelijkheden en het merk. Leer en hout (notenhout) zijn veelgebruikte materialen en dragen bij aan het chique karakter van de horlogedoos voor thuis. In dat opzicht is het allemaal vergelijkbaar met de luxe afwerking van een auto. De afdeling reisaccessoires is ook rijkelijk voorzien van lederen varianten, maar ook kunststof doet het daar goed.


een horlogekast van Scatola del TempoEen prijsindicatie is lastig geven, omdat dit van teveel factoren afhangt. Wie online op zoek gaat kan al een aardige doos of koffer voor meerdere horloges aanschaffen voor aanzienlijk minder dan ? 100,-. En wie bulkt van het geld kan bij Scatola del Tempo ? gespecialiseerd in superdeluxe horloge-opbergproducten – zijn euro’s besteden aan ambachtelijk vervaardigde horloge-opbergers in alle soorten en maten, of een ?collector?s trunk? laten maken door Piaget. Daar tussenin bevindt zich een enorme hoeveelheid producten, voor elk wat wils. Hoeveel je ook besteden hebt, neem in elk geval de tijd om na te denken over je keuze, en let daarbij vooral goed op de binnenafmetingen!