Producenten van uurwerken leveren hun producten in veel gevallen in verschillende kwalitatieve uitvoeringen. De verschillen zitten in de mate van afwerking en het gebruik van kwalitatief standaard, of juist betere onderdelen. Voor de nieuwe Archimede Pilot XL Handaufzug (handopwinder) heeft het Duitse horlogemerk Archimede de hand weten te leggen op een beperkt aantal ETA (Unitas) 6498-2 uurwerken in TOP-uitvoering.

De ETA 6498-2 TOP is, zoals de naam al doet vermoeden, een van de beste uitvoeringen van het uurwerk. Het is extra fraai gedecoreerd en heeft geblauwde schroeven. Archimede heeft niet voor niets een mineraalglazen zichtbodem ingebouwd, zodat het uurwerk goed te bewonderen is. Maar ook het ?innerlijke? van het uurwerk is van extra hoge kwaliteit. Archimede Pilot XL HandaufzugZo heeft het een Glucydur balans, een balansveer van Nivarox Anachron en de veer in de veerton is van Nivaflex NO, waardoor het een gangreserve van meer dan 50 uur heeft.


Buiten het uurwerk is de Pilot XL Handaufzug ook de moeite waard. Het heeft een geborsteld stalen kast van 45 millimeter (zonder de kroon) met daarop een tweezijdig ontspiegeld saffier glas. De zwarte ?Flieger-stijl? wijzerplaat met lichtgevende indexen, heeft bij 6 uur een kleine secondewijzer. Het horloge komt met een zwarte of bruine lederen band en kost ? 665,-.


Horloges van Archimede zijn direct via de website van het merk te koop.