De Memovox Polaris van Jaeger-LeCoultre wordt gezien als het schoolvoorbeeld voor sporthorloges van de afgelopen vier decennia en is een zeldzaam horloge dat onder verzamelaars zeer gezocht is. Het krachtige ontwerp en dynamische vorm blijven tot op de dag van vandaag doorwerken in al de Jaeger-LeCoultre sportmodellen: van de Master Compressor Memovox, tot de AMVOX als ook de nieuwe Master Compressor duikhorloges. Het was daarom hoogste tijd dat de manufactuur uit de Vallée de Joux een eerbetoon aan dit horloge bracht in de vorm van getrouwe reproducties, uitgevoerd met de laatste technische innovaties van de 21ste eeuw.

De twee modellen die in hun tijdperk de meeste indruk hebben achtergelaten werden uitgekozen voor de heruitgaven voor 2008 onder de titel ?Memovox Tribute to Polaris?. Het eerste model is de originele Memovox Polaris uit 1965. De tweede is het meest beroemde model, uit 1968.
Bijna 50 jaar geleden, in 1959, kwam Jaeger-LeCoultre met de Memovox Deep Sea, het eerste duikhorloge met een alarm. Het alarm diende om de duiker er aan te herinneren dat het tijd werd weer naar de oppervlakte terug te keren. Het horloge had een kaliber 815 uurwerk, het eerste uurwerk in de geschiedenis van de horlogemakerij met zowel automatische opwinding als een alarmfunctie. Zes jaar later werd de Memovox Polaris geboren. Met een nieuwe doorbraak in de technologische geschiedenis, zorgde de drie-dubbele kastbodem voor een optimale diffusie onder water. Voorzien van het kaliber 825 uurwerk, kon ook de datum op 3 uur worden afgelezen. Het horloge werd vernoemd naar de Amerikaanse Polaris-raket die symbool stond voor de westerse strijdkracht gedurende de koude oorlog maar gaf ook blijk van de zucht naar avontuur in de jaren 60.
Tussen 1965 en 1970 werden 1.714 exemplaren van de Polaris gemaakt. Afhankelijk van de markt waarvoor ze bestemd waren hadden ze verschillende wijzerplaten en wijzers. Die soms kleine verschillen zorgen onder de hedendaagse verzamelaars van de modellen van toen voor extra gepassioneerde interesse.

Affiche Memovox 1969/1970, klik aan voor een grotere afbeeldingOngetwijfeld tot grote blijdschap van verzamelaars van de Polaris, zijn de reproducties Memovox Tribute to Polaris modellen getrouwe kopieën met de essentiële karakteristieken van de versies uit 1965 en 1968. De 42 mm brede kast met gepolijst afwerking is voorzien van drie kronen met geblokt motief. Net als toen het model voor het eerst werd geïntroduceerd, hebben de horlogemakers van de manufactuur de roterende lunet onder het glas rond de wijzerplaat geplaatst met de beroemde driehoekige punt als indicator voor de duiktijd. Deze lunet is via de kroon bij 3 uur te verstellen.
De alarmindicator is herkenbaar via het lichtgevende driehoekje in het midden van de wijzerplaat. Door middel van de kroon bij 2 uur kan de alarmindicator op de gewenste tijd gezet worden. Ook kan men met deze kroon het alarm opwinden, aan- en uitzetten. Met de kroon bij 4 uur kan men de tijd verstellen en het uurwerk opwinden.

Beide modellen zijn trouw gebleven aan de zwarte wijzerplaat maar hebben ook afzonderlijke eigenschappen. De 1965 heruitgave heeft met nikkel omgeven en gepolijste rechte uur-indicatoren, Arabische cijfers en lichtgevende, van rhodium voorziene wijzers. Bij de heruitgave van het meest beroemde model uit 1968 zijn de uur-indicatoren lichtgevend. Ook heeft dit model de opengewerkte baton-wijzers en de trapeze-vormige indicatoren.
Het saffierglas, dat bij hedendaagse horloges een must is, is bij deze modellen bij hoge uitzondering vervangen door synthetisch materiaal dat de originele gebolde vorm van de glaasjes van de oude Polaris horloges heeft.

Memovox Polaris 1965Hoewel de horloges uiterlijk zo veel mogelijk de originele modellen benaderen, zijn de Memovox Tribute to Polaris horloges voorzien van uurwerken met de laatste technische innovaties van Jaeger-LeCoultre om te voldoen aan de moderne eisen van precisie, stevigheid en betrouwbaarheid. De horloges zijn voorzien van het kaliber 956 uurwerk van Jaeger-LeCoultre, uitgevoerd met een gong die aan de achterkant van de kast is opgehangen, centrale seconde en een datumaanduiding. Het uurwerk is 7,45 mm hoog en heeft een gangreserve van 45 uur. De rotor loopt op ceramische kogellagers die geen onderhoud of smering behoeven.

De historische Memovox Polaris viel op door de drie-dubbele kastbodem. Het eerste element hiervan was een binnendeksel uit brons dat zorgde voor versterking van de resonantie van het geluid van het alarm. Het tweede was een gesloten achterdeksel dat er voor zorgde dat er tot 200 meter geen water bij het kostbare uurwerk kon komen. Het laatste element was een derde deksel met 16 gaten, waardoor het geluid niet werd verstomd door het duikpak van de eigenaar.
De achterkant van de Memovox Tribute to Polaris modellen hebben een gesloten deksel dat de rol van resonantiekamer heeft gehouden (doordat de moderne modellen een hangende gong hebben is de extra bronzen binnendeksel niet meer nodig), en een buitendeksel met 16 gaten die bevestigd is over de binnendeksel.

De Memovox Tribute to Polaris is beschikbaar in twee gelimiteerde series met een zwart lederen band en gesp. Het model 1965 is uitgegeven in 65 stuks in 950 platina, het stalen model 1968 is er in een editie van 768 stuks. De twee reproducties komen in een doos die geïnspireerd is op de vintage tegenhangers, kompleet met certificaat van herkomst en een boekje dat de geschiedenis van de legendarische horloges vertelt.