In de jaren ?70 en ?80 van de vorige eeuw ontwierp een van Nederlands belangrijkste industriële vormgevers, Bruno Ninaber van Eyben (Boxtel, 1950), drie horloges met namen die de filosofie achter de horloges weerspiegelden: Armbandhorloge (1973), Halshorloge (1976) en Polshorloge (1984). De filosofie: alles wat onnodig is, is weggelaten.

Volgens Ninaber van Eyben, die o.a. het Nederlandse muntgeld sinds 1980 ontwerpt, is een horloge een object tussen sierraad en gebruiksvoorwerp in. Hoe meer getekend door gebruik, des te rijker het object wordt, als een zwerfkei. En alles wat onnodig is, is weggelaten. Met die gedachten zijn de horloges ontworpen. De vintage horloges zijn nog moeilijk te vinden en al bijna helemaal niet meer in een zeer goede staat. Voor de liefhebbers van design is het daarom goed nieuws dat Studio Ninaber, het designbureau van Ninaber van Eyben, de horloges nu weer in getrouwe replica?s op de markt brengt.


Armbandhorloge
Het idee achter het ontwerp van het Armbandhorloge uit 1973, was dat de drager naar gelang de stemming of het karakter het gewenste horloge kon samenstellen. Ninaber van Eyben HalshorlogeHet horloge bestaat daartoe uit twee delen: het stalen horlogesegment en een segmenten in transparant, helder wit en grijs transparant kunststof. Optioneel is het kunststof segment ook als stalen segment leverbaar.


Halshorloge
De ontmoeting tussen het zachte rubber en het harde aluminium is bepalend voor de vormgeving van het Halshorloge. Het werd in 1976 in eerste instantie nog met een mechanisch uurwerk op de markt gebracht, maar dat werd later vervangen door een quartz uurwerk. Het Halshorloge bestaat uit een aluminium kast met een rubberen koord en is o.a. opgenomen in de permanente collectie van het Museum of Modern Art (MoMA) in New York.


Polshorloge
Ninaber van Eyben PolshorlogeBij het in 1984 ontworpen Polshorloge van Ninaber van Eyben, speelt het contrast tussen de zachte, leren band en de titanium horlogekast de hoofdrol. Het bandje is licht elastisch door een rubberen kern en heeft een unieke vouwsluiting. Het is een horloge dat door zijn gebruik steeds mooier wordt, doordat het leven van de drager vertaald wordt in de band en kast.


De replica?s van de horloges worden ? op de techniek na die uit Zwitserland komt ? bij Studio Ninaber in Delft gemaakt. Het Armbandhorloge kost ? 730,-, het Halshorloge ? 520,- en het Polshorloge ? 970,-. Voor meer informatie zie: www.ninaber.nl.