Wie Chronographe Suisse op eBay invoert, krijgt een waslijst aan horloges voorgeschoteld. Dat komt doordat beide termen of één ervan voorkomt op de wijzerplaat van veel horloges. Niet als merk, maar als kwaliteitskenmerk: dit is een chronograaf uit Zwitserland. Maar het was ooit wel degelijk een merk, want de search op eBay levert ook interessante oude chronografen op, waar Chronographe Suisse wel degelijk als merknaam op de wijzerplaat staat. Daarover vind je vandaag de dag maar weinig informatie. Wel is er het nieuwe Chronographe Suisse Cie, ?a Swiss brand with Italian Style? en naar eigen zeggen ontsproten uit het authentieke merk.

De huidige collectie van Chronographe Suisse Cie is indrukwekkend te noemen. Rode draad: forse, sportchronografen die er professioneel uitzien. De ontwerpers hebben er duidelijk militaire invloeden in verwerkt en daarnaast ook een eigen draai gegeven aan het moderne polshorloge. Daarbij hebben ze een unieke, gepatenteerde horlogekast ontwikkeld, die de drukkers en de opwindkroon beschermen.


Chronographe Suisse Continental RivasportVolgens de huidige website is de revival van het oude merk te danken aan een man die al deel uitmaakte van het bedrijf, voordat het ten onder ging tijdens de quartzcrisis 25 jaar geleden. Anoniem speelt hij kennelijk een sleutelrol, nadat hij de afgelopen jaren zijn sporen verdiende in de wereld van de mode en luxeartikelen. Zijn neus voor trends, modern design en eigenzinnigheid hebben bijgedragen aan een succesvolle terugkeer op de horlogemarkt, die evenwel is gebaseerd op de modellen van weleer.


Chronographe Suisse is in 2005 geherintroduceerd, met een hedendaagse remake van de Mangusta. Daaruit zijn intussen weer andere modellen voortgekomen, zoals de ?Mangusta Supermeccanica Stupenda? (foto bovenaan artikle), ?Sottomarino?, ?Continental Rivasport? en ?Gransport?. Allemaal verkrijgbaar in een veelheid aan combinaties van materialen, banden, kasten en wijzerplaten, maar wel in beperkte oplagen. De ?Mangusta Supermeccanica Stupenda? is er, geheel in lijn met de “black” trend, in het zwart. Met een doorsnede van ruim 51 mm een fors horloge, maar dat geldt voor alle modellen.


Chronographe Suisse Continental GransportHet is overduidelijk familie, maar de ?Continental Gransport? valt enigszins uit de toon. De kast is wat minder robuust, en oogt door de wat slankere belijningen en de uitstekende drukkers en kroon ook klassieker dan de andere horloges. ?Massive yet elegant?, zo luidt de omschrijving. De fraaie grijze versie aan een ouderwetse vliegeniersband (ook wel NATO-band genoemd), lijkt zo uit de jaren zestig te komen. De Continental Rivasport heeft aspecten van zowel de Mangusta als de Continental. Het zou zelfs een kruising tussen die twee modellen kunnen zijn, waarbij de eigenschappen evenredig zijn verdeeld.


Typerend voor het nieuwe Chronographe Suisse is de gepatenteerde laterale toevoeging aan de kast, die de kroon beschermt. Chronographe Suisse heeft de wijze waarop dit deel aan de kast is toegevoegd, gepatenteerd. Ook het uurwerk is vernieuwend te noemen, met alle bewegende delen als onderdeel van een min of meer afgesloten schijf, waarin de rotor voor energie zorgt. Gangreserve: 45 uur.


www.chronographesuisse.ch, distributie Benelux: www.davisimmo.eu
Tekst: Paul Dezentjé