De opkomst van de mobiele telefonie heeft de horloge-industrie geen dienst bewezen. Veel mensen kijken tegenwoordig hoe laat het is op het schermpje van hun mobieltje. Casio presenteert tijdens de Consumer Electronics Show 2011 (CES) een antwoord, door het functioneren van smartphones makkelijker te maken via een horloge met Bluetooth BLE.

Nu zijn horloges met Bluetooth geen nieuws, maar Bluetooth 4.0 is een nieuw protocol dat zowel het oude Bluetooth als BLE (Bluetooth Low Energy) in zich heeft. Het door Casio ontwikkelde prototype kan bij gebruik van BLE op één knoopcel en bij 12 uur gebruik per dag van de draadloze communicatie functie, tot 2 jaar mee. Met oudere Bluetooth varianten was dit totaal ondenkbaar. En je kunt er ook nog wat mee!


Zo toont het horloge dat iemand belt en zet daar ook nog bij wie het is, waardoor het missen van een oproep (of het aannemen van een oproep die niet schikt) tot het verleden behoort. De oproep kan zelfs via het horloge worden genegeerd en het overgaan en vibreren worden uitgezet. Ook het binnenkomen van email en sms kan op het horloge worden gezien. Erg handig is ook de “find my phone” functie: het horloge laat de telefoon overgaan, zodat de misplaatste telefoon gemakkelijk gevonden kan worden. Verder is het te verwachten dat het bedienen van de muziekspeler ook via het horloge zal kunnen gaan en vrijwel elke melding van elke App in het scherm zal kunnen worden getoond.


Het horloge op de foto is een prototype, bedoeld om de werking te demonstreren. Gezien het uiterlijk en de afmeting van het prototype (44,4 x 53,4 mm) ligt het zeer voor de hand dat de techniek zal worden toepast in de populaire G-Shock horloges van Casio. De horloges met Bluetooth BLE zullen dit jaar in de winkels verschijnen, specifieker wil Casio nog niet zijn.