De naam Cartier doet bij ons dames de ogen schitteren. Quasi synoniem voor juwelen en horloges van de bovenste plank, behoeft deze naam nauwelijks meer uitleg. Op het Salon de Genève SIHH stelde Cartier dit jaar de Captive de Cartier voor; een ontwerp dat letterlijk onze adem beneemt en aldus de benaming eer aandoet.

Al meer dan 160 jaar gonst de naam Cartier in de juwelen- en horlogemiddens en heden ten dage is de naam duidend voor exquise design en kwaliteit. De combinatie van die twee zorgen onmiskenbaar voor een gevoel van tijdloosheid in de collecties; waardoor juist altijd bij de tijd. Zo ook de nieuwste creatie Captive de Cartier; een subliem dameshorloge verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en maten, zonder te ver weg te lopen van het oorspronkelijke ontwerp en waardoor de modellen naadloos één geheel vormen. De wijzerplaat van elk horloge ?hangt? als het ware d.m.v. een grote schakel met de bovenzijde aan het horlogebandje.Captive de Cartier 50 mm 18k rosé goud Een terugkerend detail uit herkenbare Cartier juweelontwerpen. Bij de horloges waar diamanten verwerkt zijn in de wijzerplaten, zijn deze schakels eveneens bezet met deze schitterende steentjes.


De zogeheten ?extra large? versie van deze lijn dameshorloges, met een kast van 50mm diameter (hierboven aan de pols van Monica Bellucci), mag wel degelijk groot, maar ook groots genoemd worden en is verkrijgbaar in maar liefst drie uitvoeringen. Van de versies in 18k wit goud en 18k rosé goud krijgen we sterretjes in de ogen door de sprankeling van een met ronde diamanten bezette lunet en wijzerplaat. Daar de kleine wijzers zich ietwat onder het centrale punt bevinden, verkrijg je een heel ander gevoel dan bij de klassieke inplanting van wijzers. Vanuit datzelfde punt vertrekken de uuraanduidingen als op een zonnewijzer naar de lunet. Deze ?stralen? zijn, Captive de Cartier 35 mmnet als de lunet, bezet met ronde diamanten. Van het derde horlogemodel spatten de diamanten zowat af; de ganse wijzerplaat is ermee bezaaid. Verder zijn ze alle drie afgewerkt met bandjes in geborsteld canvas en klik je ze vast met, jawel, diamanten bezette gespen.


Twee kleinere zusjes zijn met hun kasten van 35mm doorsnee toch ook niet bepaald klein. Hier zien we een 18k wit gouden kast en een volledig met diamanten bezette wijzerplaat en lunet, maar ook een 18k geel gouden model, met dito lunet, maar wijzerplaat die duidelijk verwijst naar de aloude zonnewijzer. Drie Romeinse cijfers zijn ingenieus en subtiel verwerkt in wat we de zonnestralen kunnen noemen.


Captive de Cartier 27 mmDe kleinste telg is een 18k rosé gouden schatje van zo?n 27mm in doorsnee. Hier ontbreekt evenmin de krans van sprankelende koolstof op de lunet. Op de verzilverde wijzerplaat vindt de tijdsaanduiding weer zijn weg dankzij het zonnewijzer motief. De canvas bandjes van deze horloges worden vastgeklikt d.m.v. een verstelbare vouwgesp.


Een ogenschijnlijk klassiek haute joaillerie horloge met herkenbare Cartier-toets in het design, maar bijna avant-gardistisch door het gigantische moedermodel. Dit is écht iets om een rode lopergevoel van te krijgen?


De prijzen van de horloges zijn op aanvraag. Zie voor meer informatie over Cartier en verkooppunten www.cartier.com.


Tekst: Mylène Koppyn © Horloge.info – Foto Monica Bellucci: Vincent Peters © Cartier 2009 – Foto’s horloges: Photo 2000 © Cartier 2009