Het vorig jaar door Cartier gepresenteerde kaliber 9451 MC uurwerk heeft tijdens de vorige week gehouden Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) haar debuut gemaakt in het Calibre de Cartier Astrotourbillon horloge. Een mooi staaltje techniek, gevangen in een forse 47 millimeter brede kast gemaakt van titanium.

Het fraaie horloge is het vervolg op de vorig jaar tijdens de SIHH (zeer succesvol) gepresenteerde Calibre de Cartier, waarin het eerste geheel door Cartier in eigen huis gemaakte uurwerk kaliber 1904 MC zit (lees: Horloge.info). De uiterlijke overeenkomsten tussen de twee horloges zijn dan ook evident, innerlijk is er echter een groot verschil.
De Calibre de Cartier Astrotourbillon beschikt via het kaliber 9451 MC uurwerk over een tourbillon met een rotatiesnelheid van 1 minuut. De constructie van de centraal geplaatste tourbillon kooi ? onder de in het midden verhoogde wijzerplaat ? is verlengd en doet via de pijlvormige balansbrug gelijk dienst als secondewijzer. De daaronder zichtbare beweging van de balans en het echappement zorgt voor een buitengewoon schouwspel. Calibre de Cartier Astrotourbillon - klik aan voor een grote fotoOm te zorgen dat de uitgerekte kooiconstructie in balans blijft heeft het een platina tegengewicht, dat onder het middelste gedeelte van de wijzerplaat verstopt blijft.


Het forse horloge heeft dezelfde stoere kastvorm als de Calibre de Cartier, zij het 5 millimeter breder. Door de kast van de Astrotourbillon uit titanium gemaakt is, is deze echter niet te zwaar en sluit aangenaam om de pols door de gebogen vorm van de hoorns en de ergonomisch gevormde kastbodem. Op en onder de kast heeft het Cartier horloge saffier glas en de 8-hoekige titanium kroon is versierd met een facet geslepen saffier.


De Calibre de Cartier Astrotourbillon komt uit in een gelimiteerde oplage van 100 stuks. Zie voor meer informatie over Cartier ? en de verkooppunten ? de website www.cartier.com.


Foto’s: Laziz Hamani © Cartier 2010