Breitling combineert haar twee grootste passies ? chronografen en luchtvaart ? als inds de jaren 50 van de vorige eeuw in de inmiddels legendarische Navitimer. Nu zal deze icoon uitgerust worden met het vorig jaar gepresenteerde in huis ontworpen en geproduceerde manufactuur uurwerk Caliber 01. In een gelimiteerde oplage van 2.000 stuks in staal en 200 stuks in rood goud, onderscheidt de "Navitimer Caliber 01" zich door de iets grotere diameter en de zichtbodem in de behuizing, waardoor een duidelijke zicht op de high-performance "motor" kan worden geworpen. Een langverwacht model onder de liefhebbers van het merk met de gevleugelde B, en een echt collectors item voor alle liefhebbers van mechanische chronografen en luchtvaart.

Breitling Caliber 01 door de zichtbodem van de Navitimer - klik aan voor een grotere fotoIn 2009 bereikte Breitling een belangrijke mijlpaal in haar geschiedenis door de toetreding tot de exclusieve kring van horlogemerken die hun eigen mechanische chronografen uurwerk hebben. Het was een logisch gevolg voor een merk dat als een van de leiders in horloges met deze complicatie geldt en een cruciale rol speelde in de technische ontwikkeling ervan, door middel van een aantal belangrijke uitvindingen: de eerste onafhankelijke drukker (1915); scheiding van de start/stop en reset functies (1923); ontwikkeling van de tweede onafhankelijke drukker voor nul-stellen (1934); mede-ontwikkelaar van de allereerste automatische chronograaf (1969) met microrotor. Caliber 01, het eerste uurwerk dat volledig ontwikkeld en geproduceerd is in de Breitling werkplaatsen, werd voor het eerst gebruikt voor het aandrijven van een exclusieve nieuwe versie van het toonaangevende Chronomat model, aldus genaamd Chronomat 01 (lees: Breitling Chronomat B01 ? met manufactuur uurwerk). Breitling introduceert het nu in een van haar andere iconen, de beroemde Navitimer, die de trots belichaming is van de aëronautische roeping van het merk.


Breitling Navitimer Caliber 01 in staalCaliber 01 is voorzien van een kolomwiel, een verticaal koppelingsmechanisme en een gangreserve van ruim 70 uur, waardoor het uurwerk een langdurig regelmatige gang heeft. Het is ontworpen om tijdens het gebruik functionaliteit en veiligheid te maximaliseren. Ook zijn er een paar innovatieve eigenschappen ingebouwd, waardoor de bouw en het gebruik van het uurwerk vereenvoudigd is en is de architectuur van de Caliber 01 zo dat er significante voordelen zijn tijdens onderhoud. Naast de constructie valt ook de productie van de Caliber 01 op. Breitling heeft een lijn ontwikkeld die revolutionair is op het gebied van uurwerkproductie. Elk uurwerk wordt door hoogstaande software gevolgd en via de juiste route door het productieproces geleid, waarin het afwisselend stations aandoet die geheel geautomatiseerd zijn, en stations waar handmatige interventie nodig is. Elk Caliber 01 uurwerk dat hierna de lijn verlaat is klaar om onderworpen te worden aan de extreem veeleisende tests van het COSC, om vervolgens als chronometer gecertificeerd uurwerk in een Breitling horloge te kunnen worden ingebouwd.
 
een detail van de wijzerplaat van de Navitimer Caliber 01De Breitling Navitimer Caliber 01 Limited Edition is verkrijgbaar in twee gelimiteerde series: 2.000 stuks in staal en 200 stuks in rood goud, elk voorzien van een individueel nummer op de zijkant van de kast. De kast is iets breder dan die van de in serie vervaardigde Navitimer (43 millimeter tegen 42 millimeter). De wijzerplaat is gemaakt volgens het “épargne” proces op een puur zilveren of gouden basis ? een geavanceerde techniek waardoor de indexen een weergaloze uitstraling en afleesbaarheid krijgen ? en is exclusief verkrijgbaar in een klassieke zwarte versie met opgelegde uurmarkeringen. Het gevleugelde Breitling symbool in goud ligt iets hoger om zich te onderscheiden van de wijzerplaat van het horloge. De transparante saffierglazen kastbodem, een zeldzaamheid bij horloges van Breitling, biedt een unieke gelegenheid om de originele architectuur van Caliber 01 te bewonderen ? inclusief het kolomwiel, de rotor en het geheel op prestatie georiënteerde ontwerp.


De Breitling Navitimer Caliber 01 in staal kost, afhankelijk van de gekozen band, tussen de ? 6.880,- en ? 7.940,-. De roodgouden uitvoering kost ? 16.060,- met lederen band en ? 28.440,- met een gouden Air Racer band. Zie voor meer informatie en nieuws over Breitling Horloge.info/Breitling of www.breitling.com. Neem voor verkoopadressen contact op met Breitling via www.mkosterenzonen.nl.