Het Amerikaans horlogemerk Bathys, gevestigd in het zonnige Hawaii, is op kickstarter een project gestart om als eerste horlogemerk een polshorloge te kunnen produceren dat qua accuratesse geldt als atoomklok. Het horloge, de Cesium 133, kost $ 6.000,- (ongeveer ? 4.300,-).

Van de Cesium 133 bestaat voorlopig alleen nog een werkend prototype (foto bovenaan), maar via het kickstarter project probeert Bathys Hawaii voldoende geld binnen te halen om het horloge ook te produceren. De techniek is al klaar: een standaard Ronda uurwerk, gecombineerd met een atoomklok op chip formaat (een CSAC), aangedreven door een forse lithium batterij, die na 36 uur moet worden opgeladen. Het cesium 133-atoom in het horloge trilt elke seconde exact 9.192.631.770 keer ? de officiële definitie van een seconde ? en heeft daardoor een maximale afwijking van 1 seconde in duizend jaar. Het horloge zou hiermee veruit het meest precieze polshorloge ooit zijn.


Ook het (waarschijnlijk) definitieve kastontwerp is klaar (foto onder), maar Bathys is nog op zoek naar een leverancier die deze 3D in staal kan printen. De Bathys Hawaii Cesium 133 wordt gemaakt in een oplage van 8 stuks: zes mensen die zich via Kickstarter voor minimaal 6.000 dollar verbinden krijgen er één en nog eens twee mensen die minimaal 10.000 uit willen geven, worden naar Hawaï overgevlogen om hun exemplaar uit handen van Bathys Hawaii directeur John Patterson overhandigt te krijgen.


Bathys Hawaii Cesium 133 kastontwerp


Kijk op Kickstarter.com en Bathyswatch.com voor meer informatie.