Ateliers deMonaco is een nieuw, onafhankelijk horlogemerk, met zetel in Monaco en opgezet door drie Nederlanders: Pim Koeslag, Peter Stas en Robert van Pappelendam. De eerste twee zijn al bekend in de horlogewereld door het zeer succesvolle Nederlands/Zwitserse horlogemerk Frédérique Constant, waar Stas oprichter en eigenaar van is en Koeslag technisch directeur.

Peter Stas is binnen Ateliers deMonaco adviseur en brengt zijn ruim 20 jaar ervaring in de horlogebranche, zijn netwerk en zijn kennis in. Robert van Pappelendam heeft jarenlange ervaring als general- en marketingmanager in het bedrijfsleven en is voor de positioneren en de opbouw van het merk verantwoordelijk. Pim Koeslag is als Master Horlogier de drijvende kracht achter de techniek en het ontwerp van het eerste horloge: de Carré d?Or.


Het merk vindt inspiratie in de mensen, het landschap en de creatieve erfenis van Monaco. Master Horlogier Pim Koeslag vertelt:


Matisse: Fete des Fleurs?Monaco heeft me altijd om verschillende redenen aangetrokken. Om te beginnen vanuit artistiek perspectief; de regio is beroemd om de inspiratie die er van uitgaat door het licht,  het kleurenspel en de contrasten in het landschap en de architectuur. Picasso, Seurat, Matisse en Chagall hebben naar mijn mening enkele van hun mooiste werken gemaakt in deze regio.?


?Daarnaast is Monaco een smeltkroes van interessante mensen en evenementen tegen de achtergrond van een prachtige setting. Toen we er over nadachten horloges te gaan maken met een bijzonder modern en uniek randje, duurde het niet lang het er over eens te worden het merk in Monaco te vestigen.
de thuisbasis van Ateliers deMonacoHet eerste wat we daarna gedaan hebben ? na een flink aantal bezoeken te hebben gebracht ? is op papier te zetten wat deze locatie ontwerptechnisch en als thuisbasis voor ons zou kunnen betekenen. Daarna hebben we een geschikte locatie voor onze ateliers in het hart van Monaco gezocht en gevonden: de Carré d?Or.?


?Monaco is echt een plaats van tegenstellingen en extremen. Aan de ene kant is men zeer begaan met het milieu, maar ze houden ook de F1 Grand Prix, alles is mogelijk in Monaco! We hebben ons als taak gesteld dit dualisme en de schoonheid te vangen in een horloge. We zijn hier de afgelopen jaren obsessief mee bezig geweest. Samen met de beste en zeer erkende Zwitserse specialisten kwamen we tot een aantal uitvindingen en oplossingen waarmee we de taak hebben volbracht.”


Pim Koeslag wil er graag een paar toelichten:


de kastconstructie“In het gehele ontwerp hebben we geprobeerd de ?grandeur? van de architectuur van Monaco te reproduceren, met oog voor detail, wat de horloges deze speciale en onderscheidende ?look & feel? geeft. Om het spel van licht te recreëren in het ontwerp van de kast, moest elk oppervlak een contrasterende afwerking krijgen: van geborsteld tot gepolijst, van mat tot glimmend. Om dit te bereiken hebben we een kast ontworpen die uit 33 individuele onderdelen bestaat, allemaal op hun eigen unieke manier met de hand afgewerkt.


Ook in het gebruik van materialen hebben we gezocht naar een kruising van klassiek vakmanschap vergezeld door moderne materialen en technologie. Ons silicium echappement is een goed voorbeeld van gebruikte materialen die de prestaties van het horloge verbeteren.


de ?perfect balance cage? met silicium echappementDe kooi van de tourbillon wilden we net zo dramatisch naar voren brengen als de rotsformatie waarop Monaco is gebouwd. Daarom besloten we het te laten lijken dat de tourbillon in de kast zweeft. Hiertoe hebben we veel tijd doorgebracht met onze leveranciers om een laser snijtechniek te ontwikkelen waarmee we saffier glazen bruggen konden maken. Deze hebben we een antireflectieve coating aan beide zijden meegeven.


We wilden ook iets dramatisch doen met de prestaties van het uurwerk, dus stelden we ons als doel een van de meest precieze tourbillon uurwerk ooit te maken. Dit is ons gelukt door onze gepatenteerde innovatie de ?perfect balance cage?, een perfect uitgebalanceerde kooiconstructie die minder effect heeft op de precisie.


En ?last but not least? wilden we een voor Monaco uniek kenmerk tonen als je het horloge omdraait. Dit is ons 18 karaat gouden, met de hand gegraveerde anker, dat als rotor voor de opwinding van het automatische uurwerk dient, geworden.”


Koeslag sluit af: “We zijn als team blij en trots dat we gedurende het lange proces van ontwikkeling, soms geplaagd door mislukkingen maar ook met vele kleine overwinningen, niet hebben opgegeven. Het eindresultaat is waar we op hadden gehoopt. En misschien zelfs wel meer.?