Dit jaar bestaat TW Steel 5 jaar en is het grootste Nederlandse horlogemerk één jaar sponsor van het Formule 1 team van Renault. Tijd om TW Steel CEO Jordy Cobelens (28, vrijgezel) eens een paar vragen te stellen. Naast de vragen van Horloge.info, werd ook de leden van Horlogeforum.nl ? het Nederlandstalige forum voor liefhebbers van horloges ? de mogelijkheid geboden Jordy een paar vragen.

Horloge.info:  TW Steel staat voor ?The Watch in Steel? ? waar komt deze naam vandaan?
Jordy Cobelens (JC):
  ?Het is vrij voor de hand liggend, al onze horloges worden namelijk van staal gemaakt.  Onze horloges hebben een echte stoere uitstraling en dit slaat duidelijk aan gezien onze horloges wereldwijd uitzonderlijk populair zijn. Het blijkt tevens een goede opening te zijn voor een gesprek, wat gunstig is aangezien wij dan weer meer over het merk kunnen vertellen.?


Horloge.info:  TW Steel heeft het Renault F1 Team in het afgelopen jaar gesponsord.  Waarom en hoe werd TW Steel een sponsor van het RF1 Team en wat zijn de voordelen?
JC:
  ?Wij zijn aan het einde van het eerste jaar gekomen in ons driejarig vennootschap met het Renault F1 Team. Wij zijn sponsor geworden aangezien wij een high-profile globaal marketing platform wilden gebruiken om het merk verder uit te bouwen.  Formule 1 is zeer aantrekkelijk voor ons gezien de doelgroep die zij bereiken. Met het Renault F1 Team hebben wij een goede partner gevonden om mee samen te werken.


TW Steel RF1 Team CEO Tech?Er zijn vele voordelen maar wij genieten voornamelijk van de branding op de F1 auto, op de race pakken en in de teamgarage. Daarnaast profiteren wij van de samenwerking met het Renault F1 Team door deze te gebruiken als marketing platform voor zowel ons merk als onze regionale distributeurs. Wij kunnen acties organiseren rondom de races en Renault F1 gerelateerde promotionele events, dit jaar bijvoorbeeld met de lancering van onze Renault F1 Team collectie.?


Horloge.info:  TW Steel is in vijf jaar uitgegroeid tot een wereldwijd succesvol merk – wat kunnen wij in de toekomst van u verwachten?
JC
?Hopelijk meer van hetzelfde. Nu we echt wereldwijd gaan, dienen wij het merk goed te beschermen en uiteraard blijven doen waar we goed in zijn, het maken van uitzonderlijke horloges van een betaalbare luxe.


?Europa blijft de kern van ons succes maar wij investeren actief in Noord- en Zuid-Amerika en Azië om het merk in die gebieden verder te ontwikkelen en te laten groeien. Het is een enerverende tijd voor TW Steel wanneer je bedenkt dat we afgelopen zomer onze 5de verjaardag vierden!?


Hieronder een selectie van vragen van leden van Horlogeforum.nl:


Peter Verhoeven:  De meningen op horlogeforums en onder horlogeverzamelaars over TW Steel zijn verdeeld, volgens velen ligt de nadruk hoofdzakelijk op de look. Wil TW Steel dit imago veranderen en zo ja, hoe?
JC:
  ?Het gaat bij TW Steel juist om de look! Wij zijn geen high-end Zwitsers merk dat met een ingewikkeld uurwerk komt. Wij zijn een betaalbare luxe! Wij bieden goede kwaliteit voor een betaalbare prijs en dat is waarom TW Steel zo?n succes is. 
 
Jordy Cobelens?Het product ziet er duur uit maar heeft niet het dure prijskaartje. Wij besteden een aanzienlijk bedrag aan de marketing voor het merk en wij profiteren van de associatie met partijen zoals het Renault F1 Team omdat het aantoont dat het goed gaat met het merk en dat wij in dit soort platforms kunnen investeren.?


Johan Griensven:  Ik zou willen weten wat bij de start van het merk de strategie was om het product in de markt te zetten en hoe u het wilde positioneren en waarom slechts vier modellen om mee te beginnen?
JC: ?De strategie vanaf het begin was een product te creëren dat er duur uitzag maar uiteindelijk met een betaalbare prijs. Wij wilden iets in de markt zetten wat de brug kon slaan tussen een luxe horloge en een betaalbare prijs. Wij wilden benadrukken dat TW Steel een betaalbare luxe is.


?Wij begonnen met vier modellen omdat het concept in het begin eenvoudig was en ik  op dat moment nog druk was met het opzetten van mijn DJ zaak. Het was in eerste instantie echt om de markt te testen. Zoals wij inmiddels weten, de horloges deden het goed, we hebben de collectie uitgebreid en zijn uiteindelijk in rap tempo internationaal gegaan.?


Ajan van de Pol: Welke bijdrage levert TW Steel aan het Renault F1 Team buiten de aanvankelijke financiële verplichtingen en wat krijgt u daarvoor terug?
JC:
  ?Wij bieden hen duidelijk de voordelen van een wereldwijd horlogemerk en zijn een proactieve partner wat betreft het promoten van de samenwerking. Onze distributeurs zijn ook uiterst actief in het promoten van onze samenwerking met het Renault F1 Team en wij hebben meer dan 4000 retailers wereldwijd die de TW Steel collectie vertegenwoordigen.


Renault R30?Wij krijgen in ruil daarvoor uiteraard brand exposure op de F1 auto en bereiken een wereldwijd publiek door de Formule 1.  Het is een uitzonderlijk platform welke ons ongetwijfeld een mate van geloofwaardigheid geeft en ons meerdere mogelijkheden geeft om in  contact te komen met de consument.?


Qui: Kun je het gevoel beschrijven van je eigen merk op een Formule 1 auto?
JC:
  ?Het is natuurlijk een fantastisch gevoel! Ik ben enorm trots, in het bijzonder wanneer je ziet wie de andere sponsoren en merken zijn binnen Formule 1.  Het zijn allemaal vooraanstaande merken en bedrijven, vaak de grootste ter wereld.
Om TW Steel in die omgeving te zien, duidelijk aanwezig op de RF1 auto is fenomenaal.  Het doet mij realiseren hoever het merk is gekomen en wat wij in deze korte tijd hebben bereikt?.


Arrie Rombout:  Het succes van TW Steel is gedeeltelijk afhankelijk van hoe het merk wordt ontvangen door de juwelier.  Bent u niet bang dat door het openen van uw eigen Webstore dit de retailers tegen de borst stuit en er wellicht voor kiezen TW Steel niet langer de verkopen?
JC:
?Ongetwijfeld is een groot deel van het succes van TW Steel gebaseerd op hoe wij zijn vertegenwoordigd bij juweliers en retailers. Helaas zijn er ook mensen die het product vervolgens op het Internet verkopen en met enige regelmaat flink afprijzen.  Met als gevolg, voorafgaand aan onze webstore, dat iedereen die online een TW Steel kocht dit via een niet geautoriseerd kanaal deed.


?Wij lanceerden TWSteelStore.com zodat wanneer iemand een TW Steel online wil kopen, en dit hoe dan ook online gaat doen, dit via een officiële webstore kan die wordt ondersteund door het merk. Aankopen via onze store verzekeren u van een echte TW Steel met de daarbij behorende garantie en service.


?De winst van de webstore investeren wij direct terug in het merk. In dit geval hoofdzakelijk gericht op het aanpakken van de niet officiële online stores die ons product verkopen en onterecht gebruik maken van onze logo?s en afbeeldingen en het aanbieden van kortingen – wat uiteindelijk de juweliers en retailers schaadt.  We hebben ook geconstateerd dat veel mensen de Webstore bekijken, maar omdat wij een luxe georiënteerd product zijn gaan zij voor de daadwerkelijke aankoop naar de winkel. De consument wil het horloge in het echt zien en proberen alvorens de verbintenis aan te gaan te kopen.?


TW Steel RF1 Team PilotJeroen Hopstaken:  In welke markt bent u het minst vertegenwoordigd en hoe gaat u hier mee om?
JC:
?Wij zijn lang niet zo sterk vertegenwoordigd binnen de vrouwelijke markt als we zouden willen. Wij hebben ons hoofdzakelijk geconcentreerd op mannelijk georiënteerde platforms zoals motorsport. Het plan is absoluut om een vrouwelijke campagne op te zetten en meer vrouwelijke horloges te ontwerpen in de toekomst.?


Matthijs van Geffen: De horlogemarkt is vrij traditioneel en er zijn honderden gevestigde merken, hoe moeilijk was het als nieuwkomer met een nieuw concept om een voet tussen de deur te krijgen in deze markt?
JC:
?Het was moeilijk in het begin. De retailers zeggen altijd opzoek te zijn naar iets nieuws maar wanneer je met iets nieuws komt schrikken ze en is het weer te nieuw!  Wij hadden absoluut een uitdaging maar wij hadden het geluk om met sterke partners te werken die de kans en het potentieel in TW Steel zagen en de contacten met retailers hadden om er iets van te maken. 


?Zodra de retailers ons aan boord namen verkochten zij, door de sterkte van het product, heel wat horloges. Vanaf dat moment hadden wij weer referentiepunten waardoor het gemakkelijker was om naar andere retailers te gaan. Wanneer het volume en de omzet stijgt kun je vervolgens weer meer vanuit een marketing perspectief doen en je aanwezigheid in de markt verhogen.?


Zie voor meer informatie en nieuws over TW Steel Horloge.info/TW Steel of TWSteel.com.