Zomer, vakantie en water(-sport) gaan vaak hand in hand. Daarom maakt Horloge.info hier de komende weken ruimte voor zomertijd. Horloges voor zon, zee, strand en flaneren, maar ook voor meer actieve vakanties ter land, ter zee en zelf op grote hoogte in de lucht. Deze week aandacht voor het regatta horloge of de 'yachting timer', een historisch concept waarbij de functionaliteit van grote schoonheid is.

Rode en blauwe stippen
Het ‘horloge met de vijf stippen op de wijzerplaat’ is een horloge met een timer voor zeilwedstrijden, bedoeld om af te tellen richting startsignaal. De ‘stippen’ geven de kapitein of schipper houvast bij het startklaar leggen van de boot. Een zeilboot start namelijk niet vanuit stilstand. De tijdseenheid van 5 minuten staat altijd centraal.


5 minuten
vintage Aquastar Regate - foto The Watch SpotVoorafgaand aan het startsignaal varen de zeilboten een half uur achter de startlijn rond, om uiteindelijk zo gunstig mogelijk te starten. De vijf stippen van het horloge veranderen één voor één van kleur (van blauw naar rood). Per stip duurt dat 1 minuut. Zodra ze alle vijf rood zijn, weet de schipper dat er 5 minuten voorbij zijn. Het grote voordeel van dit systeem is dat het werkelijk in één oogopslag laat zien hoeveel tijd er is verstreken, bij intervallen van vijf minuten. Na rood, worden de bolletjes weer een voor een blauw. Vaak is dit mechaniek gekoppeld aan een chronograafregister dat de totaal verstreken tijd vastlegt. Een geluidsignaal geeft aan wanneer de laatste vijf minuten voor de start ingaan. De startpositie kan bepalend zijn voor de uitslag van de race.


Authentiek
Tegenwoordig zijn er veel digitale varianten op dit klassieke thema. Toch worden de authentiek timers nog altijd gemaakt, en niet door de minste merken. Een van de merken die zich van oudsher richtten op watersport is het Zwitserse Aquastar, dat al heel lang Regatta timers maakt. Vandaag de dag maken ze zelfs een LCD-variant van de stippenklok. Omega heeft ook nog altijd twee horloges met de Regatta Timer in haar collectie en Seiko Veltura ook, maar dan zonder stippen. Omdat het zeilen ook enigszins chique is, hebben luxemerken een chique variant van de Yacht Timer, zoals Frederique Constant en Bulgari.


Variaties
Heuer Skipper - foto Heuerboy.comEr zijn ook altijd andere varianten geweest, waarbij de timer bijvoorbeeld onderdeel was van de chronograaf. Dat systeem past Audemars Piguet nu toe in de Royal Oak horloges, maar het komt al terug in oude horloges gericht op zeilraces. Heuer’s Skipper laat dit goed zien, met een chronograafregister verdeeld in drie kleurige delen van 5 minuten. Rolex’ actuele Yachtmaster II heeft een extra halvemaanvormige index met wijzer voor een periode van 10 minuten en sommige digitale horloges pasten het ‘stippenprincipe’ toe, maar dan in de vorm van bijvoorbeeld blauwe en rode taartpunten. In al de beschreven gevallen maakt de timer deel uit van een horloge dat primair is bedoeld om de tijd aan te geven. Er waren echter ook stopwatches en polstimers met regattatimer. Heuer heeft daar fraaie voorbeelden van geproduceerd.


Het oog wil ook wat
Le Jour YachtingrafNet als de chronograaf is de Regattatimer voor veel mensen vooral een optische toegevoegde waarde: het geeft een horloge extra cachet en het is weer eens wat anders. In dat opzicht is het dan ook bij uitstek een item voor de zomer, al dan niet aan boord van een ‘yacht’. Ook op de boulevard of aan de Pastis op het terras is een horloge met de kleurige regattastippen prima op zijn plek. Fraai en met heritage, waterdicht, stevig, bestand tegen een schokje en zomers?


Met dank aan Heuerboy.com en The Watch Spot.