Het verhaal van Zeno begint zoals dat van vele Zwitserse horlogemerken. Het is het verhaal van een seizoensarbeider Jules Godat, die zich als er in de koude wintermaanden op het land niet veel te doen is, uitleent aan horlogebedrijven. In zijn boerderij in La Chaux-de-Fonds heeft hij een bescheiden atelier ingericht, Hier maakt hij uurwerken van losse onderdelen die de vele horlogefabrieken in de omgeving hem aanleveren.

Jules Godat wil echter meer en in 1868 vestigt hij zich onder de naam Godat & Co als zelfstandig horlogemaker. Hij heeft op dat moment waarschijnlijk niet kunnen vermoeden, maar hiermee legt hij de basis voor het merk dat wij vandaag de dag kennen als Zeno. Jules Godat houdt zich in zijn kleine atelier bezig met het maken van zilveren zakhorloges, maar na zijn overlijden slaat het bedrijf een nieuwe weg in. Zeno Godat Tourbillon 2Het atelier wordt uitgebreid en in 1900 uitgerust met elektriciteit om de machines aan te drijven. Aanvankelijk worden spoorweghorloges en ?klokken gefabriceerd, maar uiteindelijk specialiseert men zich in horloges voor militaire doeleinden. Daarnaast maakt men horloges met rekenliniaal evenals zakhorloges van zilver, goud en platina. Het bedrijf is op dat moment in handen van André-Charles Eigeldinger die het in 1920 overneemt en daarbij de naam Godat & Co verandert in Eigeldinger & Söhne. De naam Zeno wordt twee jaar later geregistreerd. Zeno, betekent ?geschenk van Zeus? of ?goddelijke gift ?.
Met een dergelijke ambitieuze naam kan het natuurlijk niet anders of er worden horloges geproduceerd welke hun naam eer aan doen. Zeno staat vanaf het begin voor kwalitatief hoogwaardige horloges  in een goede kwaliteit ? prijsverhouding. Daarnaast stelt men zich tot doel om horloges te maken met karakter en persoonlijkheid. In de jaren tussen de eerste en de tweede wereldoorlog neemt de vraag naar polshorloges toe en gaat ook Zeno zich hierop toeleggen. In 1960 verhuist de onderneming naar Biel waar de eerste mechanische pilotenhorloges van Zeno worden ontwikkeld. De Pilot Watches maken nog altijd een belangrijk deel uit van de collectie van Zeno.

Zeno werd in 1973 overgenomen door Felix W. Huber die sinds 1964 voor het merk werkte. Hij besloot het bedrijf naar Basel te verhuizen waar het nog steeds gevestigd is. Felix W. Huber is nog altijd de stuwende kracht achter Zeno en dankzij hem verschijnen er ieder jaar meer dan honderd nieuwe modellen die vaak slechts in kleine aantallen worden geproduceerd. Zijn motto is hierbij duidelijk: ?Ik geloof dat kwaliteit, een goed ontwerp en technologie decennia lang meegaan?.

Zeno is een echt familiebedrijf waarin Felix W. Huber wordt bijgestaan door zijn zoon. Deze zal in de toekomst samen met een compagnon de onderneming voortzetten. Inmiddels zijn er meer dan dertig mensen voor Zeno werkzaam die samen zo?n 12.500 horloges per jaar produceren. Zeno telt 710 verkooppunten in 43 landen en is op dit moment vooral in de VS buitengewoon populair. Er bestaat zelfs een vereniging van Zeno-liefhebbers die meer dan tienduizend leden telt.

Zeno Oversized: 55 mmDe horloges van Zeno vallen op door de stoere en tijdloze uitstraling, maar het belangrijkste kenmerk is en blijft de afmeting van de horloges. Het merk produceert al oversized horloges sinds 1966, lang voordat dit een trend werd.  Voor Zeno is de grote afmeting een handelsmerk waarvan zij ook in de toekomst niet af zal wijken. Kasten met een diameter van 55 millimeter zijn geen uitzondering, er zijn zelfs uitschieters naar 60 millimeter. De vraag ?Does Size Matter?? die Zeno in zijn uitingen gebruikt wordt door het merk met een volmondig ?Já? beantwoord.
Modellen uit vervlogen tijden brengt Zeno weer tot leven, de Godat lijn is hiervan een goed voorbeeld. Deze lijn is vernoemd naar de man die het merk in 1868 oprichtte. Zeno ging ook de uitdaging aan om een tourbillon te maken, een uitdaging waarmee het merk liet zien tot de Zwitserse topmerken te behoren.


http://www.zeno-watch.ch/