Veel mensen houden van actieve vakanties en gaan eropuit. Kamperen, survival, bergwandelingen, klimmen, hiking, zeilen. Voor deze mensen is er een groot horlogeaanbod, allemaal quartz. Boordcomputers vol met handige functies die vaak zijn ontwikkeld voor specifieke activiteiten, te land, ter zee en hoog in de bergen. Van kompas tot gps en van hoogte- tot dieptemeters, allemaal handige toevoegingen aan het polshorloge.

Porsche
Porsche Design maakte in de late jaren 1970 een multifunctioneel horloge met mechanisch IWC uurwerk. Het ontwerp was strak en minimalistisch, kil zelfs, een trend die aan de vooravond van de jaren 1980 ontstond als reactie op de frivole jaren 1970. Toch had dit Porsche Design horloge een interessante tweede functie in de vorm van een kompas. Het volledige horloge was als het ware het deksel van het kompas. Dit idee is recent op identieke wijze toegepast door het jonge merk ASPEN (Aspen One Watch). Het ding van Porsche is populair onder verzamelaars, zowel in titanium als in PVC-zwart (wat momenteel zo hip is).


Seiko Fieldmaster met Map Reader
klik aan voor een grote afbeeldingOok aardig was het totaalconcept dat Seiko circa begin jaren 1980 uitbracht onder de naam Fieldmaster. Uniek daaraan was het mechanisme om afstanden te meten op landkaarten, ongeacht de schaal daarvan, via een wieltje. Seiko ‘leende’ OMEGA’s ‘master’ concept (Seamaster, Railmaster, Speedmaster, Flightmaster) voor de Fieldmaster en later Landmaster. Seiko heeft trouwens ook een Speedmaster en een Flightmaster, maar dat terzijde. De Fieldmaster is opmerkelijk en lijkt gelinkt aan Nicaraguaanse rebellen, de contra’s, die gefinancierd door de VS het communisme bestreden. Zo gaven fans van de Fieldmaster het ding de bijnaam ‘Contra’. Fieldmaster bestond uit een horloge en een verwisselbare unit voor een kompas, kaartschaalmeter of digitaal uurwerk met alarm. Titanium, waterproof antimagnetisch en shockproof. Latere versies boden dit alles in één, inclusief map reader.


Suunto
één van de nieuwste Suunto modellen: HelO2Multifunctionele horloges zijn vandaag de dag niet aan te slepen. Ze kosten doorgaans slechts een fractie van de prijs van een Zwitsers mechanisch exemplaar, dat maar twee, drie of vier functies heeft en waar je voorzichtig mee moet zijn. Suunto is trendsetter op multifunctioneel gebied. Van huis uit maakte het Finse Suunto professionele meetapparatuur, vandaag is Suunto een populair horlogemerk. Aanvankelijk richtte Suunto zich op professioneel gebruik (innovatieve duikcomputers), waarbij vorm en functie centraal stonden. Nu staat Suunto voor ergonomische functionaliteit, met oog voor details. De product range groeit met de consumentenbehoefte en is verdeeld in drie werelden: diving, outdoor en training. Van afstandmeters en hartslagapparatuur tot horloges gericht op specifieke sporten zoals duiken of golf. Typerend voor Suunto is een product als de Gekko, een horloge dat al voordat het gebruikelijk was informatie kon uitwisselen met de PC. Outdoor horloges met GPS, kompas, hoogtemeters, luchtdruk- en luchtvochtigheid en allerlei signalen bijvoorbeeld bij het te snel stijgen na een duik of bij zeer ijle lucht. Kenmerkend voor Suunto is ook dat het merk van zeer functionele, professionele tot trendy modellen brengt, met de kleurrijke Lumi als charmeoffensief gericht op de vrouw.


De touch van Tissot
Naast Suunto timmert ook het Zwitserse Tissot uit Le Locle hard aan de active road. Ruim 150 jaar oud en zo historierijk als menig andere grootheid, nam Tissot zo’n 10 jaar geleden een interessant besluit. In plaats van quartz tot een minimum te beperken ging het merk outdoor met een nieuw en sportief segment: Tissot T-touch. Hierbij introduceerde het huis de tiptoetstechniek binnen een multifunctioneel horlogeconcept, en schreef zo nog maar eens een innovatie bij in haar chronologie.T-Touch is uitgegroeid tot een vaste waarde, die bovendien het merk opnieuw op de kaart zette als innovatief en eigenzinnig horlogemaker. Revolutionair omdat het horlogeglas actief bijdraagt aan de bediening. Ook hier is er keuze tussen land en water Bell&Ross Radar concept horloge(Tissot wist de tiptoetstechnologie zelfs geschikt te maken voor gebruik onder water: Sea T-Touch) met talloze functies, variërend van weer, 24-uurs indicatie, kompas, hoogtemeter, dieptemeter, verschillende alarmen, temperatuur, chronograaffuncties, missietimers en uiteraard de reguliere tijdweergave.


Radar?
Tot slot een rariteit van Bell&Ross, die prima binnen dit kader past: BR-01 Radar. Een grapje, want het horloge heeft geen werkelijke radarfunctie. Wel is de weergave vormgegeven volgens het radarscherm. Onduidelijk is nog of dit horloge wordt uitgebracht, maar het schijnt de zijn gepresenteerd als onderdeel van een ‘combat serie’.