Na de aantrekkelijke maar vooral functionele Regatta-horloges voor watersporters nu aandacht voor plastic fantastic, ofwel de kunststof horloges, uitgesproken kleurrijk en zomers, niet te duur, waterdicht en uitermate geschikt voor de vakantie. Iedereen heeft wel een 'vakantiehorloge', vaak een Swatch. De nieuwe Toy Watch lijkt bezig aan een opmars en daarmee producenten van Toy Watches als Tritoni (Triwa). En ook Timex doet een hippe retroduit in het zakje.

Kunststof werd al in de jaren zestig en zeventig gebruikt voor horloges. De Tissot Sideral was bijvoorbeeld een kunststof chronograaf. Tijdens de quartzperiode was zelfs een groot deel van de Japanse horloges van plastic, zij het doorgaans zwart. Toen was daar ineens het Zwitserse Swatch, dat een kleurenexplosie voorstond. In de jaren negentig groeide Swatch uit tot een megatrend en werd kleur steeds gebruikelijker in horlogeland. Casio G-Shock nam het stokje over, en groeide ook uit tot een trend. Zo kwam de kleur terug in horlogeontwerpen.


Scuba
kleurrijke Swatch Chrono uit de vorige eeuwNog even terug naar Swatch, dat in de jaren 1980 de traditionele (Zwitserse) horloge-industrie redde. Swatch werd een wereldwijde hype, waarbij een Swatch de ultieme horlogetrend vertegenwoordigde. Iedereen wilde een Swatch. En niet één, maar meteen een hele verzameling. De Rolex, de Breitling, de Omega ? ze bleven allemaal in de la. Bijzonder populair waren de slimme concepten ‘CHRONO’ (de chronograaf) en ‘SCUBA’ (de duiker). De mogelijkheden van het materiaal waren oneindig. Mede dankzij die krachtige trend in de jaren 1990, is Swatch nog altijd populair. Sommige oude Swatches kosten nu velen malen meer dan ze ooit nieuw kostten.


Timex, Nooka, Toywatch
Timex 80Voor een paar tientjes is er een bijzonder horlogeaanbod, met of zonder extra functies, in alle kleuren en vaak waterdicht. Timex bracht bijvoorbeeld een digitaal horloge opnieuw uit, de Timex 80, in heel veel trendy kleurtjes. Online te koop, in een uitgebreid kleurenpalet. Net als de moderne Nooka, waarbij de tijdweergave niet geschiedt via digitale of analoge wijze. Kortom, wie voor zijn vakantie een horloge wil kopen dat er goed uitziet, dat tegen een stootje kan, waarmee je een bommetje kunt maken en waarvan het niet zo erg is als het beschadigt ? hoe gek dat ook mag klinken ? is er van alles te koop in alle kleuren van de regenboog. Let the sun shine!