Horlogemerk Ventura introduceerde in 2000 het eerste automatische generator gestuurde digitale polshorloge. Het horloge was een sensatie, omdat het voor het het eerste horloge was met een LCD scherm, dat werd aangedreven door een rotor ? iets dat tot dan toe alleen in pure mechanische horloges te vinden was. Nu komt Ventura met een nieuwe uitvoering: de SPARC Sigma MGS.

Anders dan bij analoge horloges, hebben digitale horloges een veel sterkere krachtbron nodig doordat ze gebruik maken van een ?stroomvretend? LCD scherm. In Ventura?s eigen MGS systeem (Micro-Generator-System) wordt de energie die wordt opgebracht door de rotor, versterkt door een mechanische koppeling en veer, waarna het in de hoge capaciteit generator terechtkomt. De plaatsing van de rotor in de eerdere SPARC modellen was onder het LCD scherm, zoals ook bij conventionele automaten, omdat dat de overbrenging van de energie vergemakkelijkt. Bij de nieuwe SPARC Sigma MGS is door ontwerper Paolo Fancelli echter gekozen het scherm en de rotor (zichtbaar) naast elkaar te plaatsen, waardoor er een fraaie, organische kastvorm ontstaat, die over de pols heen ligt. De technische complicaties die dat met zich meebracht heeft de ?Manufacture Electronique? (zoals Pierre Nobs, oprichter en CEO van Ventura, zijn bedrijf met trots noemt) perfect weten op te lossen.De SPARC Sigma MGS heeft het ook door Ventura ontwikkelde EasySkroll® systeem, waarmee de drager op intuïtieve wijze kan scrollen door de vele functies van het horloge, bestaande uit een tweede tijdzone, alarm, chronograaf, countdown en een eeuwigdurende kalender in 5 talen. Om energie te besparen beschikt het horloge over een systeem dat het scherm automatisch uitschakelt als het langere tijd niet beweegt, en heeft zo een maximale gangreserve van 45 dagen.


klik aan voor een grote afbeelding van de Ventura SPARC Sigma MGS


Voor functionaliteit en design heeft Ventura inmiddels vele prijzen gewonnen, waaronder de Red Dot ?best of the best? Award 2012. De SPARC Sigma MGS is vanaf februari in een gelimiteerde pre-launch van 50 stuks verkrijgbaar. Na Baselworld (april 2013) is het horloge bij alle verkooppunten verkrijgbaar en kost ? 3.750,-. Zie voor verkooppunten de website van Ventura: Ventura.ch. Distributeur van Ventura in Nederland is Mobach.