TAG Heuer presenteert opnieuw een re-edition van één van de iconische modellen van het merk uit de jaren 1960 en 1970. Dit keer valt de beurt aan de Heuer Silverstone uit 1974, een bij velen misschien minder bekend model dat echter zeer bemind is bij de liefhebbers van vintage chronografen.

De Heuer Silverstone werd indertijd gedragen door Emerson Fittipaldi en Clay Regazzoni – Heuer merk-ambassadeurs en grootheden in de racerij. Ze verleenden het horloge een bepaalde “coolheid” die alleen geëvenaard werd door de Heuer Monaco, het horloge waar de Silverstone een spin-off van was. De Heuer Monaco was ook het horloge dat het originele ?Calibre 11? uurwerk in zich droeg en beroemd werd doordat Steve McQueen er mee rondreed in de film ?Le Mans?. De originele Silverstone kwam 5 jaar later op de markt met daarin het ?Calibre 12? uurwerk, de verbeterde versie van het ?Calibre 11? uit 1969.


de originele Silverstone uit 1974Het Calibre 11 uurwerk was het resultaat van een samenwerking tussen Heuer, Breitling, Hamilton-Büren en Dubois Dépraz en was het eerste automatische chronografenuurwerk ter wereld. Opvallend was dat horloges met dit uurwerk (en later met de Calibre 12) de kroon aan de linker kant hadden.


De nieuwe versie van de Heuer Silverstone is een uiterlijk zeer getrouwe heruitgave in de originele wijzerplaatkleuren bruin en blauw. De latere toevoeging aan de merknaam (TAG) is er zelfs afgelaten om het er nog getrouwer uit te laten zien. Ook de kroon zit ? net als bij het origineel ? aan de linker kant. Jammer ? hoewel alleen voor de puristen ? is dat TAG Heuer meldt dat het horloge intern is voorzien van een ?Calibre 11?. In werkelijkheid is het voorzien van een ETA kaliber 2892A2 met Dubois Dépraz module.


TAG Heuer Silverstone met bruine wijzerplaat - klik aan voor een grote fotoDe chronograaffunctie is ook afwijkend van het origineel. De ?echte? Silverstone had geen secondewijzer en een chronograaf die een tijd kon meten van maximaal 12 uur via een grote centrale secondeteller, 30 minutenteller op 3 uur en (halve) urenteller op 9 uur. De re-edition heeft een kleine (gewone) secondewijzer op 3 uur en een chronograaf via een grote centrale secondeteller en 30 minutenteller op 9 uur, waardoor de chronograaf een tijd van maximaal 30 minuten kan meten.


Deze technische minpuntjes nemen niet weg dat het uiterlijk een erg fraaie heruitgave geworden is. De Heuer Silverstone heeft een 42 millimeter brede stalen kast met krasvast saffier glas en een saffierglazen zichtbodem en komt aan een geperforeerde alligatorlederen band in de kleur van de wijzerplaat. Het horloge zal worden uitgebracht in een gelimiteerde oplage van 3000 stuks: 1500 met een blauwe wijzerplaat en 1500 met een bruine wijzerplaat. De Heuer Silverstone kost ongeveer ? 4.500,-.


Voor meer informatie over TAG Heuer en verkooppunten zie www.tagheuer.com.