Swatch en Kunst gaan al jaren hand in hand. De Swatch Artist Collection 2009 voegt opnieuw een interessant hoofdstuk toe aan de bijzondere relatie tussen het Zwitserse horlogemerk en kunst, een relatie die al decennialang bewijst zeer vruchtbaar te zijn.

Die creatieve relatie begon in het mondaine Parijs, waar in 1985 de eerste Art Special werd geïntroduceerd. De hoeveelheid moderne kunstenaars en modeontwerpers die sindsdien een Swatch bewerkte is uniek voor een horlogemerk. Het is Swatch’ fantasierijke, creatieve benadering van ? en betrokkenheid bij ? hedendaagse kunst, die kunstenaars inspireert en enthousiast maakt voor samenwerking. Deze keer vroeg Swatch vier internationaal bekende kunstenaars om bij te dragen aan het mooie verhaal over Swatch en Art en zich te buigen over het kleinste doek ter wereld.


Billy the Artist
Billy the ArtistBilly the Artist gelooft in het creëren van zijn eigen realiteit, getuige ook zijn werk. Daarin legt Billy de tomeloze energie en kracht van de stad vast. Hij noemt dat zelf ‘Urban Primitive Reality’: een caleidoscoop van puzzelachtige beelden als ode aan de menselijke spirit. Anderen verwerken de realiteit in hun kunst, maar Billy maakt kunst onderdeel van de realiteit.


klik aan voor de hele Swatch GZ204: AFTERDARKGZ204: AFTERDARK
Darkness darkness! Met dit zwart-witte statement brengt Billy pure kunst naar de pols van iedereen, als onderdeel van ieders dagelijkse realiteit. Deze spannende Swatch Gent representeert een verhaal over de late uren in de stad, nadat de duisternis is gevallen. Op de wijzerplaat toont zich een gezicht dat doorloopt in de horlogekast.
Adviesprijs: ? 48,-


klik aan voor de hele Swatch GZ205S: MORNING GLOWGZ205S: MORNING GLOW
Met Morning Glow neemt Billy the Artist de dageraad onder handen door het ontwerp van After Dark, nu in full colour uit te werken. De kleuren springen er vanaf en misschien zit de kracht van Billy the Artist Swatch Art juist in het contrast van dit duo. Een verschil van dag en nacht, dat zowel contrasteert als supplementair is. Morning Glow is een limited edition van 11,111 stuks.
Adviesprijs: ? 48,-


Ted Scapa
Ted ScapaTed Scapa werd geboren in Nederland, maar is sinds 1962 zo Zwitsers als Swatch. Hij is al zijn hele leven bezig met schilderen en creativiteit. Scapa schrijft en maakt al 35 jaar boeken over kunst, hij is beeldhouwer en ontwerper. Ted’s speelse viertal toont zijn liefde voor kleuren en refereert aan wintersport. In 2003 ontwierp Scapa een Swatch voor Montreux Jazz.


klik aan voor de hele Swatch GZ200: PINK RIDEGZ200: PINK RIDE
Board ?round the clock met dit funky roze statement ? een opmerkelijke kleur voor dit horloge vol snowboarders uit de Gent collectie. Het design laat figuurtjes zien die druk zijn op hun snowboard. De een vliegt, de ander glijdt, net als de tijd, maar allemaal happy go lucky.
Adviesprijs: ? 43,-


Klik aan voor de hele Swatch GZ201: BIG RIDEGZ201: BIG RIDE
Witte Gent vol snowboarders in kleurige outfits en druk doende de band en wijzerplaat up & down te glijden. Alsof je de piste bekijkt door de ogen van deze kunstenaar. Vijf boarders vullen de wijzerplaat met tricks in rood, geel, groen, bruin en blauw.
Adviesprijs: ? 43,-


Klik aan voor de hele Swatch GZ202S: WINNER RIDEGZ202S: WINNER RIDE
Snowboarders make the world go round op goudverlichte pistes. Deze Gent is de gouden variant van Ted Scapa’s snowboardvierluik en presenteert de kleurige sneeuwbestormers in actie. Band, kast of wijzerplaat – de frivole poppetjes benutten elke centimeter voor hun acties. Winner Ride is een limited edition van 999 stuks.
Adviesprijs: ? 48,-


Klik aan voor de hele Swatch SUMZ100 THREESIXTY RIDESUMZ100 THREESIXTY RIDE
Spierwitte Jelly in Jelly Snowpass maakt van het snowboardtafereel een feest, waarbij de horlogekast verboden terrein lijkt zodat de verse sneeuw onaangeroerd blijft liggen. Ken je dat gevoel? Dat het zonde is om het witte sneeuwdek te betreden? Deze snowboarders blijven gelukkig op de piste en laten nog een stukje onaangetast. Daar staat tegenover dat Ted Scapa’s boarders dankzij een nieuwe techniek ? glass decoration – wel aan de binnenzijde van het horlogeglas tekeer gaan.
Adviesprijs: ? 60,-


Matthew Langille
Matthew LangilleMatthew Langille is een jonge kunstenaar uit New York City. Hij werkt voor internationale modehuizen en ontwerpbureaus. Als kind was hij al gefascineerd door glasblazen, in Frankrijk bestudeerde hij kunstinstallaties en in de VS leerde hij te werken met keramiek en verdiepte hij zich in tekenen. Kenmerkend is zijn intelligente beeldtaal. Matthew is beeldend kunstenaar in de volle betekenis van het woord en maakt grafisch werk, tekstontwerp en potloodtekeningen.


Klik aan voor de hele Swatch GS136: SNUGGLE BUNCHGS136: SNUGGLE BUNCH
Teddybeertjes op zoek naar een plekje in het hart van een vrouw. Lichtblauwe, hartverwarmende Gent met een serie grappige teddy’s in pastelkleuren. De witte wijzerplaat heeft een opvallende urenindex in kinderlijk handschrift en wijzers in babyblauw en ?roze. Zo zoet.
Adviesprijs: ? 43,-


Klik aan voor de hele Swatch GS137: FLOATING AWAYGS137: FLOATING AWAY
Heerlijk met je hoofd in de wolken en toch op tijd komen ? een ontspannen combinatie van wolkjes en kleurige cijfertjes die aan parachuutjes voorbij drijven tegen de hemelsblauwe achtergrond. Deze Gent heeft een handgetekende index, vol kleurtjes en met vrolijke wijzers. Voor wie geniet van het leven en daar ook de tijd voor neemt?
Adviesprijs: ? 43,-


Klik aan voor de hele Swatch GW149: GERMAHOLICGW149: GERMAHOLIC
Groen, gillend monstertje, wat doe je op mijn klok? Deze amusante geel met witte Gent zal vooral mensen met aangenaam kinderlijke verbeelding aanspreken. Je kunt je afvragen waarom het wezentje zo hard schreeuwt, want het ziet groen van het gillen. Gelukkig maar dat het geen wekker is?
Adviesprijs: ? 48,-


Grems
GremsGrems is een jonge Franse straatartiest die schildert, rapt, hiphop maakt en ontwerpt. Veelzijdig en kleurrijk, provocatief, trendy en hip. Een typische kunstenaar van deze tijd, met een voorliefde voor lettertekens, labels, symbolen, cartoonfiguren en forse graphics. Grems ziet de stad als één groot canvas ? van de ondergrondse tot etalageruiten, openlucht galeries, pleinen. Hij siert straten met stripreeksen en maakt werk in grafittistijl op onverwachte plekken. Voor iemand die zo de ruimte neemt, was ?s werelds kleinste canvas een vette uitdaging.


Klik aan voor de hele Swatch GW146: SHOW YOUR MOVESGW146: SHOW YOUR MOVES
Doe je ding zoals deze rode danser dat doet op de witte Gent. Als een short-cut handleiding voor die ene slick move ? dit ritmische figuur danst zelfs over de wijzerplaat als middelpunt van de cirkels der tijd die de wijzers uiteindelijk zijn ? voor wie goed kijkt. Put your hands up in the air!
Adviesprijs: ? 43,-


Klik aan voor de hele Swatch GB239: MOVING BEATGB239: MOVING BEAT
Deze Gent is een ode aan de vrijheid van de Street Artist in optima forma. Explosief, kleurrijk en krachtig tegen de zwarte achtergrond. Flarden van teksten, sneaker lifestyle in de stijl van urban street art. Muziek en graffiti, krachtige beelden en een wijzerplaat die een doek op zich lijkt te zijn. De vurige wijzers vallen extra op dankzij de krachtige pijlpunt. Cool!
Adviesprijs: ? 43,-


Klik aan voor de hele Swatch SUJZ111: STREET CLUBSUJZ111: STREET CLUB
Grems’ Swatch Jelly in Jelly met matzwart canvas voor een collage van handgetekende labels met een variatie aan stijlen en sferen. Opnieuw brengt deze Franse kunstenaar een kleurrijke reeks woorden en signalen tot leven met de rijdende winkel als inspirerend middelpunt. Creatief, trendy, on-style en ook nog eens de Swatch The Club watch van 2009! Grems creëert hiermee de perfecte expressie van Swatch joie de vivre voor de tijd waarin wij leven. Onmiskenbare witte wijzers laten zich niet afleiden en houden keurig bij waar de tijd blijft. Tres cool!
Adviesprijs: ? 70,-

Verkoopinformatie:
Tel. +31 (0)40 219 99 40 en kijk op www.swatch.com