Stowa, het kleine ? maar onder kenners zeer populaire ? horlogemerk uit het Duitse Engelsbrand, kreeg van de fans al sinds jaren het verzoek ook eens een chronograaf te maken. Stowa twijfelde echter, ze wisten niet zeker wat voor model het zou moeten worden. Een chronograaf baseren op bestaande modellen vonden ze saai. Inspiratie vond het merk, dat in 1927 werd opgericht, uiteindelijk in eigen oude zakhorloges.

Jörg Schauer, eigenaar van Stowa ? en verzamelaar van oude horloges van zijn eigen merk voor zijn Stowa museum ? was al een tijdje zeer enthousiast over het design van oude zakhorloges van Stowa. Maar zakhorloges zijn niet meer van deze tijd, dus een heruitgave van een zakhorloge leek hem geen goed idee. De combinatie van het uiterlijk van een Stowa zakhorloge uit de jaren 1930 met de techniek van een moderne chronograaf was echter een ander verhaal.


het zakhorloge waarop Schauer zijn ontwerp baseerdeDe eenvoudige typografie van het zakhorloge, in combinatie met de manier van maken ervan (de wijzerplaat van het zakhorloge werd geperst), was voor Schauer opwindend. Het bracht echter ook een probleem met zich mee, er zijn nog maar weinig specialisten die een klassieke persmachine voor wijzerplaten kunnen produceren. Maar Stowa wilde de authenticiteit van het originele ontwerp (inclusief de scherp gekante cijfers ? moderne gefreesde cijfers hebben rondere hoeken) behouden en koos de moeilijke weg. Het resultaat is een wijzerplaat met vlijmscherpe cijfers, die door de scherpte perfect tot hoogglans gepolijst konden worden.


detail van de wijzerplaat - klik aan voor een grote afbeelding van de chronograafDe rood goud vergulde wijzers ? die natuurlijk ook gebaseerd zijn op het zakhorloge ? zijn door Stowa zelf gemaakt en ook gepolijst. De Stowa Chrono heeft verder een stalen kast met een diameter van 41 millimeter, boven en onder saffier glas en is tot 50 meter waterdicht. In het horloge zit een automatisch Valjoux 7753 uurwerk met een gangreserve van 40 uur. Het komt aan een 22 millimeter brede chronosoftband in zwart of bruin. Naar wens kan er een krokodillen lederen band of een metalen Milanaiseband aan gezet worden.


De Stowa Chrono kost ? 1.680,- en zal vanaf juni 2010 te koop zijn via de website van Stowa: www.stowa.de.