Één van de meest opvallende nieuwtjes van de vandaag begonnen SIHH ? de jaarlijkse horlogebeurs in Genève, waar 16 van de beste horlogemerken hun nieuws voor het jaar presenteren ? is de Rotonde de Cartier Astrocalendaire: een horloge met eeuwigdurende kalender in amfitheater stijl, met in het midden een vliegende tourbillon, van sieraden- en horlogehuis Cartier.

Bij de Rotonde de Cartier Astrocalendaire draait alles om de vereenvoudigde afleesbaarheid van de eeuwigdurende kalender, op spectaculaire wijze ontworpen in de vorm van een amfitheater. De verschillende functies worden op concentrische niveaus getoond door kleine venstertjes, die zich bewegen langs de rijen met data: de dag in het midden, gevolgd door de maand en daarboven de datum. De laatste functie van de eeuwigdurende kalender bevindt zich aan de achterkant van het horloge en laat zien wat voor jaar het is: een schrikkeljaar of een gewoon jaar.


De mechanische constructie van een eeuwigdurende kalender is buitengewoon gecompliceerd: het uurwerk, bestaande uit alleen maar door opwinding bewegende delen, moet op een oppervlakte van enkele vierkante centimeters er voor zorgen dat de dag, datum, maand en jaar altijd correct worden vertoond, zonder bijgesteld te hoeven worden. Dit betekent dus ook dat op maandag 29 februari 2016 om middernacht de indicatoren verspringen naar dinsdag 1 maart 2016.


Rotonde de Cartier Astrocalendaire - klik aan voor een grotere foto


Hiervoor zorgt het nieuwe kaliber 9459 MC uurwerk, dat door Cartier zelf is gebouwd en afgesteld in het nieuwe Haute Horlogerie atelier van Cartier, boven de boutique aan de Rue de Rhône in Genève. Dit uurwerk, met een vliegende tourbillon die te zien is in het midden van de eeuwigdurende kalender, draagt het prestigieuze ?Poinçon de Genève? (het zegel van Genève); een keurmerk dat alleen horlogemakers uit Genève mogen voeren, die voldoen aan de hoogste standaard in horlogemaken.


het kaliber 9459 MC uurwerk in de Rotonde de Cartier Astrocalendaire


De Rotonde de Cartier Astrocalendaire heeft een horlogekast gemaakt van platina met een diameter van 45 millimeter en komt aan een alligatorlederen horlogeband met een witgouden vouwsluiting. Het wordt gemaakt in een oplage van 100 stuks en ligt qua prijs in het hogere segment. Kijk voor meer informatie en verkooppunten op Cartier.com.


Foto’s: Laziz Hamani © Cartier