Op Baselworld bewijst Zenith met de ?El Primero? een uurwerk in huis te hebben, dat een onuitputtelijke bron van inspiratie en fascinatie is. Het uurwerk, dat op 10 januari 1969 in de eerste vorm werd gelanceerd en toen het eerste automatische chronografenuurwerk met kogelgelagerde centrale rotor was, heeft in z?n laatste gedaante weer een noviteit in zich: het eerste chronografenuurwerk voor een polshorloge waarvan de chrono-secondewijzer in 10 seconden rond gaat.

Zenith heeft deze nieuwe El Primero (ref. 4052 B) voor de gelegenheid gevangen in een prachtige kast met prachtige wijzerplaat. Bij het beter betrachten van dit nieuwe horloge, valt al snel op dat de indexering van de centrale chronograaf secondewijzer niet van 1 tot 60 gaat ? met verschillende minuscule streepjes tussendoor ? maar van 1 tot 10? Dit omdat de chrono-secondewijzer niet in 60, maar slechts 10 seconde rond gaat! Een korte uitleg met veel getallen:


Het El Primero uurwerk heeft altijd een tikgetal van exact 36.000 vibraties per uur gehad (of 864.000 per dag, 315.360.000 per jaar). Dit betekent dat de balans per uur 36.000 keer heen en weer beweegt – waarbij het bij elke beweging het tikkende geluid maakt waar mechanische horloges om bekend staan. En aangezien een uur 3.600 seconden heeft (60 seconden keer 60 minuten), betekent dit ook dat de secondewijzer van de chronograaf 10 stapjes per seconde maakt. De chrono-secondewijzer van El Primero horloges ging tot nu toe dus rond in 60 seconden, waarbij de secondewijzer 10 hele kleine stapjes per seconde maakte en zo leek te zweven.


In de nieuwe ?Zenith El Primero Foudroyante 1/10th of a second Chronograph? is het tikgetal hetzelfde, maar gaat de secondewijzer rond in 10 seconden, waardoor elke 1/10 seconde een veel grotere stap is. Hierdoor zijn bij het stoppen van de chronograaf de tienden van een seconde veel beter en sneller afleesbaar. Een duidelijk voordeel derhalve. De chrono-secondewijzer gaat daardoor aan de andere kant ook 6 keer zo snel rond als voorheen, en vraagt veel meer kracht van het uurwerk. Om het uurwerk accuraat en consistent te houden, heeft Zenith daarom enkele onderdelen van het nieuwe El Primero 4052 B uurwerk van silicone gemaakt, een materiaal dat 3,5 keer lichter is dan het materiaal dat eerst voor de radertjes werd gebruikt.Om het aantal tientallen seconden bij te houden, is er op 3 uur een tweede chrono-secondeteller geplaatst. Deze maakt maar één stapje per seconde, waardoor ook gemakkelijk af te lezen is of er bijvoorbeeld 25 of 35 seconden zijn verstreken. Op 6 uur bevindt zich de minuten teller, die bij 60 minuten de maximaal meetbare tijd van het horloge heeft bereikt. Op 9 uur bevindt zich verder de gewone (kleine) secondewijzer en op 6 uur nog een datumvenster.


De nieuwe El Primero met ?springende seconde? heeft ook weer een prachtig klassiek uiterlijk gekregen en is voor een liefhebber van klassieke of vintage chronografen niet te versmaden. Het horloge kan in een 42 millimeter 18 karaat rosé gouden of stalen kast worden verkregen, die waterdicht is tot 100 meter. In beide versies is de wijzerplaat zilver met zonnestraal motief, waarbij de stalen versie subwijzerplaten heeft in grijs- en blauwtinten. Het horloge kan aan een alligator lederen band (zwart of bruin) met gesp of een stalen band met driedubbel vouwende sluiting worden geleverd.


Voor meer nieuws en informatie over Zenith zie Horloge.info/Zenith of kijk op http://www.zenith-watches.com/.