Porsche Design heeft in haar paviljoen op Baselworld een aquarium staan met daarin (onder water) een horloge. Het aquarium heeft een diepte van ongeveer 50 centimeter, maar voor het horloge zou het 2.000 keer dieper mogen zijn. Het horloge in kwestie is de P?6780 Diver, het tweede duikhorloge van Porsche Design ooit, en daarmee de opvolger van de Ocean Diver uit 1983, dat het eerste titanium duikhorloge ooit was.

Het unieke aan de P?6780 is de constructie van de driedelige kast: de wijzerplaat en het uurwerk huizen in een stalen cilindrische container, die via een scharnier verbonden is met een titanium brug, die op zijn beurt aan de pols vastgemaakt kan worden met een rubberen band. Deze constructie is niet alleen uniek, maar tegelijkertijd ook functioneel. Het is voor een duiker namelijk van levensbelang dat de tijd én de duikring niet per ongeluk kunnen worden verdraaid, en de duiker altijd weet hoe lang hij al onder water is. En zolang de container van de P?6780 in de brug vast zit, kunnen de kroon en de duikring niet bewegen en is er dus geen gevaar dat er met de tijd of de duikring iets gebeurt. Om de tijd of de duikring wel te kunnen verstellen, dient de drager de twee knoppen bovenaan de kast in te drukken. De container kan zo uit de brug worden getild, en de blokkering van duikring en kroon zijn opgeheven.


klik aan voor een foto van het opgeklapte horlogeHorloges van Porsche Design worden overigens gemaakt door Eterna. De P?6780 maakt voor de afdichting van de kroon en het horloge dan ook gebruik van het afdichtingssysteem van Eterna, waardoor het tot een diepte van 1.000 meter waterdicht is, zonder een geschroefde kroon of een heliumventiel nodig te hebben.


Het uurwerk in de P?6780 Diver is het automatische kaliber 2892-A2 van ETA, dat huist in de 46,8 millimeter brede container. De wijzerplaat, met op 9 uur een datumvenster, is onder alle omstandigheden duidelijk afleesbaar doordat de grote wijzers, de cijfers en indexering zijn voorzien van lichtgevend materiaal. De adviesverkoopprijs is ? 6.950,-, het horloge zal vanaf de zomer van 2010 verkrijgbaar zijn. Zie voor meer informatie over Porsche Design en verkooppunten www.porsche-design.com.