Tijdens de ?Geneva auction sale of Important Watches? horlogeveiling, gisteren bij veilinghuis Christie?s, zijn twee Patek Philippe horloges verkocht voor recordbedragen. Een Patek Philippe uit 1987 uit de collectie van de Britse gitarist en zanger Eric Clapton ging voor 2,9 miljoen euro (3 miljoen inclusief veilingkosten) en een Patek Philippe uit 1952, gemaakt voor de legendarische horlogeverzamelaar J.B. Champion ging zelfs voor 3,1 miljoen euro (3,3 miljoen inclusief veilingkosten).

De buitengewoon zeldzame platina Patek Philippe van Eric Clapton (foto boven) is een referentie 2499/100 met eeuwigdurende kalender en chronograaf. Het horloge, dat gemaakt werd in 1987, was al eens eerder geveild in 1989 en ging toen voor  $ 250.999,- (Clapton schafte het later aan). De opbrengst betekent een wereldrecord voor deze referentie in een veiling.


De hoogste prijs die in de veiling van gisteren werd betaald, was voor de ?J.B. Champion Platinum Observatory Chronometer‟; een uniek platina horloge met uren, minuten en seconde aanduiding dat chronometer gecertificeerd is (een chronometer is een horloge met een buitengewone gang-nauwkeurigheid, getest en gecertificeerd door een chronometer controle-instantie ? niet te verwarren met een chronograaf). Dit horloge werd in 1952 gemaakt voor de Amerikaanse horlogeverzamelaar  J.B. Champion. De verkoopprijs van 3,1 miljoen euro is een wereldrecord voor een horloge zonder complicatie (anders dan gewone tijdsaanduiding).


Patek Philippe "J.B. Champion Platinum Observatory Chronometer"


De totale veiling kende een opbrengst van ? 22.445.545,-. In de top tien komen nog 6 andere polshorloges van Patek Philippe voor, die qua hamerprijs uitkwamen op 3,2 ton tot 1,3 miljoen euro. Zie voor alle resultaten en toekomstige veilingen Christies.com.