Omega lanceert de Seamaster Planet Ocean Liquidmetal® Limited Edition, het eerste horloge ooit waarbij keramiek en Liquidmetal® zijn verbonden. Researchers van de Swatch Group werkten samen met de productontwikkelaars van Omega om een prachtige keramische duikring te maken, waarvan de cijfers en lijnen gemaakt zijn van de legering Liquidmetal®.

Liquidmetal® is een amorf metaal ? een metaalachtig materiaal met een niet-kristallijne (ongeordende) atomenstructuur. De fusietemperatuur van de legering ligt half zo laag als die van conventionele titanium legeringen, maar als het wordt afgekoeld is de hardheid drie keer zo hoog als dat van roestvrij staal.


Liquidmetal® bestaat uit vijf elementen: zirkonium, titanium, koper, nikkel and beryllium, en is een zogenaamde ?bulk metallic glass? legering. Bulk metallic glass kan, door middel van de lage kritische afkoelsnelheid, in een structuur gdetail van de duikringevormd worden met een dikte van meer dan een tiende millimeter. Zirkonium is ook een belangrijk bestanddeel van het keramische materiaal van de duikring, dat is gemaakt van zirkonium dioxide (Zr02). Door de amorfe structuur kan Liquidmetal® een naadloze verbinding aangaan, wat resulteert in een perfect gladde duikring die door de hardheid van de bestanddelen bestand is tegen krassen en corrosie.


Voor de productie van de duikringen maakt Omega eerste de keramische ondergrond. De uitsparingen voor de cijfers en dunne lijnen van de minuten-indexering worden vervolgens in de ring gegraveerd en gepolijst. De Liquidmetal® legering wordt verhit en in de uitsparingen gedrukt, waarna eventueel overvloedig Liquidmetal® kan worden verwijderd. Omdat Liquidmetal® bij een lagere temperatuur dan gebruikelijk metaal kan worden bewerkt, beschadigd het verhittingsproces het keramische materiaal niet.


klik aan voor een uitvergroting van de Omega Seamaster Planet Ocean Liquidmetal® Limited EditionDe cijfers en lijnen worden daarna gesatineerd geborsteld. Omdat het keramiek harder is dan de legering, kan dit worden gedaan zonder schade aan de keramische ring te berokkenen. Het effect is dat de cijfers en lijnen bijzonder levendig contrasteren met de glimmende keramische achtergrond. De kleur van de duikring komt precies overeen met de eveneens keramische wijzerplaat. Het esthetische resultaat is prachtig.


De Omega Seamaster Planet Ocean Liquidmetal® Limited Edition zal in een oplage van 1948 stuks worden gemaakt, refererend aan het geboortejaar van de eerste Omega Seamaster. In het horloge huist het revolutionaire Co-Axiale Omega kaliber 2500. Dit uurwerk, dat geprezen wordt voor de langdurige chronometrische prestaties, is een perfecte technische aanvulling op het vernuft dat is toegepast op de duikring.


Het resultaat is puur Omega: een design wereldpremière die de uitstraling voor altijd zal behouden, gecombineerde met de innovatieve Co-Axiale Omega technologie.


© Horloge.info