IWC Schaffhausen heeft op de SIHH vandaag de nieuwe duikhorloge collectie gepresenteerd die zowel technisch als uiterlijk uitvoerig is gereviseerd. Deze collectie, die in 1967 voor het eerst op de markt kwam en sindsdien al een aantal malen is doorontwikkeld, staat bekend onder de naam Aquatimer. De nieuwe modellen hebben uiterlijk een heel eigen karakter maar lijken ook terug te grijpen op de duikhorloges uit de jaren 1970 en vroege jaren 1980.

De Aquatimer collectie zal vanaf 2009 bestaan uit de volgende modellen:

? Aquatimer Deep Two
? Aquatimer Chronograph Edition Galapagos Islands
? Aquatimer Chronograph
? Aquatimer Chronograph in rood goud
? Aquatimer Automatic 2000

Bovenstaande modellen hebben gemeen dat de kastmaat gegroeid is tot 44 mm, in één geval zelfs tot 46 mm, en dat de draaibare duikring aan de buitenkant zit. IWC heeft altijd zowel interne als externe duikringen in de collecties gehad. Hoewel een interne duikring betere bescherming geeft tegen het per ongeluk verdraaien van de duiktijd, is de gebruiksvriendelijkheid van het verstellen van de interne duikring via een tweede kroon met duikhandschoenen aan niet optimaal. Bij een externe duikring bestaat dat probleem niet, de Aquatimer generatie van 2009 heeft daarom weer de externe duikring omarmd die, om veiligheidsredenen, alleen tegen de klok in kan worden gedraaid.
De externe duikring is voorzien van een 4 mm brede saffierglazen ring die is aangebracht op een ? uit zes lagen bestaande ? dikke laag Super-LumiNova lichtgevend pigment. Hierdoor is de lichtgevendheid en afleesbaarheid onder alle omstandigheden optimaal. De gereviseerde collectie maakt deels gebruik van de bekende geel-zwarte en blauw-oranje kleuren uit de vorige Aquatimer collectie, maar heeft ook een aantal interessante nieuwe kleurcombinaties voor de wijzerplaat, wijzers en indexen.


het innovatieve wissel systeem voor de horlogebandEen andere karakteristiek element voor de nieuwe collectie is het innovatieve wissel systeem voor de horlogeband, dat IWC onder licentie van Cartier introduceert. Omdat de horloges uit de collectie zowel als dagelijks sporthorloge als ook als professioneel duikhorloge kunnen worden gebruikt, is het voorstelbaar dat men regelmatig van bandje wil wisselen. De band die men bijvoorbeeld gebruikt om over een duikpak te dragen is voor de meeste mensen niet de band van keuze bij dagelijks gebruik.
Door druk uit te oefenen aan de onderkant van de bandaanzet, ontkoppelt een hevel het sluitmechanisme en komt de band los van de kast. De vervangende band kan vervolgens ingebracht worden, welke zich dan weer zal vastkoppelen. Deze simpele handeling kan in een paar seconden worden uitgevoerd. Zolang het horloge gedragen wordt, kan de band niet worden ontkoppeld, ook niet onbewust.


De nieuwe modellen:


klik op de foto voor een uitvergrotingDe Aquatimer Deep Two beschikt, voor het eerst in de collectie sinds de voorganger GST Deep One uit 1999, over een mechanische dieptemeter. Niet alleen de duikdiepte kan gemeten worden (tot 50 meter), maar ook de maximale diepte die bereikt is tijdens een duik. Het drukmeetsysteem zit gevangen in een tweede grote kroon aan de linkerkant van de kast. Waterdruk werkt direct op een membraam in de kroon en drukt zo een pin de kast binnen. Deze beweging zet een hevelmechanisme in werking dat is verbonden met de dieptewijzers. Deze dieptewijzers verplaatsen zich onder de wijzerplaat waarin een half ronde uitsparing is gemaakt waardoor de punten van de wijzers zichtbaar zijn. De blauwe wijzer geeft de actuele diepte aan, de rode blijft staan op het diepste punt dat is bereikt. De wijzer voor de maximaal bereikte diepte kan worden gereset door middel van een knop onder de kroon waarin de dieptemeter sensor zit. De Aquatimer Deep Two is het enige horloge uit de collectie met een kastdiameter van 46 mm en is drukbestendig tot 120 meter (12 bar).


 


klik op de foto voor een uitvergrotingDe Aquatimer Chronograph is net als de andere modellen voorzien van de nieuwe externe duikring en het horlogeband wissel systeem. Het horloge heeft een stalen kast en naar keuze een stalen of rubberen horlogeband.
Het is verkrijgbaar in twee wijzerplaat en duikring kleurvarianten: de bekende Aquatimer kleuren zwart en geel of in de opvallende kleuren blauw en koraalrood. Het horloge heeft een kastdiameter van 44 mm en is drukbestendig tot 120 meter. Het is voorzien van het automatische 79320 kaliber chronografen uurwerk dat tijden kan meten met een maximum van 12 uur. Naast de datum, toont het ook de dag.


 


klik op de foto voor een uitvergrotingDe Aquatimer Chronograph Edition Galapagos Islands heeft dezelfde kastdiameter, drukbestendigheid en hetzelfde automatische uurwerk als de Aquatimer Chronograph. De Aquatimer Chronograph Edition Galapagos Islands heeft echter een matzwarte stalen kast, die geheel gecoat is met gevulkaniseerd rubber, een zwarte wijzerplaat en zwart rubberen band, die sterk contrasteren met de witte indexeringen en wijzers. Het horloge is drukbestendig tot 120 meter. Dit horloge is de ambassadeur voor een nieuwe samenwerking die IWC is aangegaan met de Charles Darwin Foundation, waarmee het steun verleent aan de conservering van de leefomgeving en onderwaterwereld van de Galapagos eilanden en om het tweehonderdste geboortejaar van Darwin in 2009 te vieren.


 


klik op de foto voor een uitvergrotingDe Aquatimer Chronograph in rood goud is zowel uiterlijk en innerlijk het buitenbeentje van de nieuwe collectie. Deze Aquatime Chronograaf is het eerste horloge uit de Aquatimer collectie met het IWC manufactuur kaliber 89360 uurwerk, een chronografen uurwerk dat geheel door IWC is ontwikkeld en gebouwd.  Het is een flyback chronograaf ? wat inhoudt dat de chrono-secondewijzer kan worden gereset waarna deze gelijk weer begint te lopen ? waarvan de chrono-minuten- en -urenwijzers samen op één kleine wijzerplaat te vinden zijn bij 12 uur.  Het automatische kaliber 89360 uurwerk wordt momenteel als één van de meest moderne mechanische uurwerken met een stopfunctie beschouwd en is te zien door de saffierglazen zichtbodem van dit elegante duikhorloge. Het horloge, dat 120 meter drukbestendig is, is alleen verkrijgbaar met een 44 mm rood gouden kast en een zwart rubberen band.


 


klik op de foto voor een uitvergrotingIn de naam van de Aquatimer Automatic 2000 zit de meest bijzondere eigenschap al gevangen: de Aquatimer Automatic 2000 heeft een drukbestendigheid van 200 meter (200 bar). Daarmee is het het meest drukbestendige horloge in de Aquatimer collectie tot nu toe. Het horloge is er in twee varianten: met een zwarte wijzerplaat en externe duikring met het uit de vorige collectie bekende lichtgevende 15 minuten segment. De kleur geel komt ? om een duidelijk contrast te vormen ? ook terug in de minutenwijzer waarmee ook de duiktijd kan worden gemeten. De tweede variant heeft een witte wijzerplaat met oranje en witte cijfers op de blauw en witte achtergrond van de duikring en een oranje urenwijzer. De Aquatimer Automatic 2000 is voorzien van het automatische kaliber 30110 uurwerk en verkrijgbaar met een stalen of rubberen band.