De beroemde horlogecollectie, die de Zwitserse kunstenaar, architect en designer Max Bill in 1962 voor horlogeproducent Junghans ontwierp, wordt door het Duitse merk nog steeds uitgegeven; af en toe met een ontwikkeling in mechaniek of materiaal, maar altijd met respect voor het Bauhaus principe ?vorm volgt functie?.

Veel schokkends is er door de decennia heen dan ook niet veranderd aan de horloges. Maar dat hoeft ook niet als het ontwerp haast perfect is. De originele handopwinders van 34 millimeter zijn in 4 millimeter grotere automatische uitvoering met datum gekomen en enkele jaren geleden was er de introductie van de mechanische 40 millimeter chronograaf genaamd ?Chronoscope?, waarmee Junghans bewees dat sommige designklassiekers nog wel aan te vullen zijn, zonder het origineel te schaden.

 

De nieuwste ontwikkeling is dat de collectie nu ook met van zeer dun metaal gevlochten Milanaise banden te krijgen zijn en het gebolde plexiglas een nieuwe coating heeft gekregen. De toepassing van de coating, die door  Junghans in samenwerking met het Duitse GfO (Gesellschaft für Oberflächentechnik) is ontwikkeld, is een nieuwe toepassing van Sicralan MRL UV, een beschermlaag die zich in andere industrieën al bewezen heeft. Het zorgt voor een verhoogde krasvastheid, een verbeterde bescherming tegen UV en chemicaliën en geeft het glaasje een mooiere glans.

 

klik aan voor een gotere afbeelding van Junghans' Max Bill collectie

 

De Junghans Max Bill horloges zijn dus haast onzichtbaar weer wat mooier en beter geworden. De prijzen van de horloges variëren van ? 495,- voor een handopwinder tot ? 1.320,- voor een Chronoscope.