Bij Antiquorum zullen de komende dagen een paar bijzondere horloges geveild worden. Onder andere een horloge dat van President John F. Kennedy ? en later Aristoteles Onassis ? is geweest, een zakhorloge van Mahatma Gandhi en een bijzondere selectie horloges van Patek Philippe, waaronder een horloge van ?Godfather? Joe Bananas en een uniek stuk gemaakt voor Henry Graves.

Het horloge dat aan President John F. Kennedy (de 35ste president van de Verenigde Staten) toebehoorde, is een 14 karaat gouden Nastrix. Hij kreeg het horloge van in januari 1963 van Evangeline en David Bruce, twee in die tijd bekende figuren in Washington en supporters van de President. Het horloge draagt de inscriptie ?To President John F. Kennedy from the Evangelines, 1963? op de bodem. JFK droeg het horloge tijdens zijn dagelijkse duik in het zwembad van het Witte Huis.
De Zenith van GandhiNa de moord op JFK werd het horloge aan zijn vrouw Jacqueline Kennedy gegeven. Een paar jaar later, op 20 oktober 1971, gaf zij het aan haar tweede man Aristoteles Onassis, waarbij ze tussen de bandaanzetten een inscriptie had laten toevoegen: ?FALJ? (For Ari Love Jackie). Het horloge zal naar verwachting tussen de $ 150.000,- en $ 250.000, – op gaan brengen.


In dezelfde veiling zal het zilveren Zenith zakhorloge van Mahatma Gandhi worden verkocht, dat circa 1910-1915 werd gemaakt. Gandhi gaf het later aan zijn achternicht, Abha Gandhi, die 6 jaar lang zijn assistente was geweest en in wiens armen hij stierf. In dezelfde lot zitten ook de sandalen, bril, een bord en een kom van Gandhi. Antiquorum verwacht veel interesse voor het lot en heeft het daarom een geschatte opbrengst van tussen de $ 200.000,- en $ 300.000,- meegegeven.


de Patek van BonannoOok een opvallend horloge is de geelgouden Patek Philippe van Giuseppe ?Joe Bananas? Bonanno, de ?Godfather? van de Bonanno misdaad familie. Meneer Bonanno was één van de eerste leden van de ?Commission?, opgericht in 1931, met als doel eensgezindheid onder de maffiafamilies tot stand te brengen. Andere leden waren de hoofden van de New Yorkse ?Five Families? Charlie Luciano, Joseph Profaci, Gaetano Gagliano en Vincent Mangano. Men gaat er algemeen vanuit dat ?Vito Corleone? uit het boek ?The Godfather? van Mario Puzo geïnspireerd is op Bonanno. Bonanno kreeg het horloge van Charlie ?Lucky? Luciano in 1957. De verwachte opbrengst is $ 5.000,- tot $ 8.000,-.


Één van de hoogtepunten qua prijs is naar verwachting de platina minute repeater (minutenrepetitie) die in 1927 voor Henry Graves Jr. werd gemaakt door Patek Philippe. Patek van Henry GravesHenry Graves was een nazaat uit een belangrijke bankiersfamilie en was één van de meest geestdriftige verzamelaars van Patek Philippe in de wereld. Zijn ongelofelijke rijkdom en passie voor horloges stelde hem in staat Patek Philippe opdracht te geven enkele van hun meest bijzondere horloges speciaal voor hem te maken. Hij bestelde bijvoorbeeld de ?Supercomplication?, een horloge met 24 complicaties die op dat moment het meest gecompliceerde horloge ooit was. De minute repeater die te veiling komt is wat minder spectaculair maar heeft desondanks een geschatte opbrengst van $ 250.000,- tot $ 350.000,-.


Verder komen er nog een flink aantal ander horloges ter veiling, waaronder een Rolex ?Paul Newman ($ 60.000,- – $ 90.000,-) en een Patek Philippe Sky Moon Tourbillon Ref. 5002P uit 2005 met een geschatte opbrengst van tussen de 1 en 1,3 miljoen dollar. De veiling wordt gehouden op 4 en 5 maart a.s. in New York. Bieden kan ook via internet, meer informatie is te vinden op www.antiquorum.com