Vandaag beginnen we het jaarlijkse aftellen van de 15 meest gelezen nieuwsberichten op Horloge.info in de afgelopen twaalf maanden. Doordat Horloge.info meer dan 1.000 lezers per dag heeft, geeft de toplijst een zeer goed beeld van de populariteit van horlogemerken in het Nederlandse taalgebied. Merken die de Top 15 hebben gehaald, feliciteren we dan ook op voorhand!

De komende drie weken zullen we iedere werkdag een stapje naar nummer één nemen, om op 20 juli het allermeest gelezen nieuwsbericht ? en daarmee het populairste horlogemerk van de Benelux! ? te presenteren. Voor de Top 15 hebben we gekeken naar artikelen die gepubliceerd zijn in de periode 1 mei 2011 tot en met 30 april 2012.


We beginnen de Top 15 2012 met op nummer vijftien een artikel  over een nieuw horloge van Hamilton: de Jazzmaster Spirit of Liberty. Als merk zou Hamilton veel hoger scoren dan plaats 15 ? maar het gaat in deze toplijst om enkele artikelen. Op 2 mei 2011 publiceerde we het artikel ?Hamilton Jazzmaster Spirit of Liberty: zonder vrijheid is het leven ellendig?:


?Without liberty, life is a misery? zijn woorden van Andrew Hamilton (1676 – 1741) ? spreker in het Huis van Afgevaardigden van Pennsylvania in de 18e eeuw én de man waarnaar de Hamilton Watch Company werd vernoemd. Het nieuwe model ?Jazzmaster Spirit of Liberty? is opgedragen aan hem, en is qua uiterlijk geïnspireerd op de marine chronometers die Hamilton tijdens de Tweede Wereldoorlog produceerde voor de Amerikaanse Marine ? en daarmee een ode aan Hamilton?s eigen bijdrage aan de vrijheid.


Historische marine chronometer van HamiltonDe Hamilton Jazzmaster Spirit of Liberty is een weerspiegeling van belangrijke aspecten uit de geschiedenis van het Amerikaanse merk. Andrew Hamilton?s de spreuk ?without liberty, life is a misery? prijkt op de wijzerplaat van het horloge en de 18e-eeuwse voorvechter van vrijheid van meningsuiting was daarnaast ook de stichter van Lancaster ? de plaats waar de Hamilton Watch Company in 1892 werd opgericht. In het verdere horlogeontwerp herhaalt de geschiedenis van het horlogemerk zich met trots, aangezien de Hamilton Spirit of Liberty uiterlijk geïnspireerd is op de levensreddende marine chronometers die Hamilton gedurende de Tweede Wereldoorlog aan de  Amerikaanse Marine leverde. De moderne chronograaffunctie, afleesbaar op de duidelijke ?treinrails? markeringen, herinnert aan de befaamde chronometers en hun toewijding aan accurate lengtegraadberekeningen en het vaststellen van locatie en richting. De opgelegde indexering, de klassieke vormen van de kast en wijzers en de zwarte lederen band met krokoprint ademen daarnaast de sfeer van tijdloze elegantie.


De Hamilton Spirit of Liberty horloges zijn beschikbaar met drie verschillende kleuren wijzerplaten: zwart, grijs en perkament ? elk gelimiteerd tot 1892 stuks. De horloges behoren tot de ?Modern Times? serie van Hamilton die laat zien dat het mogelijk is om de mooie dingen van weleer vast te leggen en te behouden, ondanks de immer voortgaande industrialisering en modernisering. Zoals Charlie Chaplin al liet zien in zijn gelijknamige film.


Hamilton Jazzmaster Spirit of Liberty


Al deze nostalgie is dankzij de moderne tijd waterdicht tot een druk van 10 bar, gevangen in een 42 millimeter brede stalen kast met saffier glas. De chronograaf kan tijden meten tot 12 uur en wordt aangestuurd door het automatische kaliber H21 uurwerk met een gangreserve van 60 uur. Het horloge kost ? 1.295,-. Zie Horloge.info/Hamilton voor meer nieuws en informatie over het merk of kijk op HamiltonWatch.com.