Eind september schreven we al over zeven favorieten van de Only Watch 2021-veiling. Scroll naar beneden voor deel twee met nog eens zeven bijzondere horloges die worden geveild voor het goede doel. Elke twee jaar komt het beste in de horlogerie samen in Monaco voor de Only Watch-veiling. Voor de negende keer komen de meest vooraanstaande horlogemerken samen met elk een uniek horloge om geld in te samen. De opbrengst van de veiling op 6 november gaat naar research voor de Ziekte van Duchenne (spierdystrofie). 

Kijk mee!
Voordat we van start gaan met de laatste zeven van ons zeer persoonlijke overzicht in willekeurige volgorde, nog even een reminder voor een speciale presentatie. Speciaal voor Horloge.info lezers organiseert Armin Strom een exclusieve Zoom-presentatie met Claude Greisler. De mede-oprichter van Armin Strom vertelt je alles over de unieke Gravity Equal Force en het merk zelf. Deze ‘Zoom’ wordt gehouden op 7 oktober aanstaande om 17.30 uur. Uiteraard is er ook de ruimte voor al je vragen. Geïnteresseerd? Mail dan naar info@horloge.info om erbij te zijn!

Breguet Type XX Only Watch 2021

Twee jaar geleden bracht Breguet de historisch verantwoorde militaire Breguet Type 20. Ditmaal is het een civiele uitvoering uit de 50’s en 60’s. Een 38.3mm kast met een bronskleurige wijzerplaat, een knipoog naar de zeldzame originele modellen. Het heeft een kleine secondewijzer op ‘negen uur’ en een 30-minutenteller op ‘drie uur’. De bi-directionele stalen lunette is uitgerust met een 12-uursschaal, samen met een lichtgevende driehoekige marker. Dit unieke stuk wordt aangedreven door een Valjoux 235 uurwerk, direct afgeleid van de Valjoux 222 die Breguet in de jaren 50 en begin jaren 60 gebruikte.

Verwachte opbrengst: CHF35.000 – CHF50.000

Bell & Ross BR 01 Cyber Skull Sapphire Only Watch

De themakleur is oranje en dit gebruikt Bell & Ross goed in de BR 01 Cyber Skull Sapphire. Voor dit veelzijdige horloge hebben ze gewerkt aan een heldere en elegante transparantie. Dit door een ‘oranje metallisatie’-proces toe te passen op het oppervlak van de gefacetteerde saffierkristallen schedel die de wijzerplaat vormt. De schedel bestaat uit zes blokken, de kast uit drie blokken saffier. De geskeletteerde BR-CAL.309 tikt vanbinnen.

Verwachte opbrengst: CHF90.000 – CHF110.000

Tudor Black Bay GMT One

Tudor onthult de Black Bay GMT One, net zoals bij elke Only Watch veiling is het ook dit keer weer een unieke Black Bay. Compleet met verouderde kast en band, wat lukte door een geheime stalen verouderingstechniek. De verwachte opbrengst is volgens ons aan de wat lage kant. Extreem laag, want gezien de populariteit van de Black Bay en de bijzondere look, zal dit een veelvoud opleveren. Het manufacture uurwerk, de MT5652, is daarentegen onaangetast en nog steeds Master Chronometer gecertificeerd (0/+5 seconden per dag) en anti-magnetisch tot 15.000 gauss.

Verwachte opbrengst: CHF4.000 – CHF8.000

H. Moser & Cie Streamliner Cylindrical Tourbillon Only Watch

Er gebeurt veel in deze Streamliner van H. Moser & Cie. De inzending van Moser brengt niet alleen een sferische tourbillon en Vantablack-wijzerplaat samen (de superzwarte coating die bekend staat als de donkerste door de mens gemaakte substantie die er bestaat), maar de gehoekte ‘picture frame’ wijzerplaatconfiguratie lijkt te zijn geleend van de recente samenwerking van Moser met MB&F. Het HMC 810-uurwerk is dan ook samen ontwikkeld met MB&F voor een samenwerking in 2020. En dan is er nog de zeer ergonomische en fijn afgewerkte stalen band van de Streamliner.

Verwachte opbrengst: CHF60.000 – CHF80.000

Laurent Ferrier Classic Origin Hope

Laurent Ferrier heeft een speciale Classic Origin gemaakt van de 2021-editie van Only Watch. Eén die is gebaseerd op het thema hoop, met een matgroene aquamarijn wijzerplaat. Voor de eerste keer beschikbaar in een stalen kast van 40mm. Op de wijzerplaat vinden we 18-karaats witgouden druppelvormige uurmarkeringen. Waar de zachte matgroene aquamarijn wijzerplaat is bedoeld om jeugd, vernieuwing en optimisme te vertegenwoordigen. Verder zien we op ‘zes uur’ een zilverwitte opaline kleine secondewijzer. Het wit dat ook terugkomt in de wijzerplaat is volgens Laurent Ferrier om de medische wereld te eren na een bewogen jaar.

Verwachte opbrengst: CHF29.000 – CHF39.000

MB&F HM10 Panda Only Watch

Only Watch zou niet compleet zijn zonder een paar andersoortige stukken. MB&F mag dan niet ontbreken. ditmaal zijn ze er met de HM10 Panda, Een transformatie van hun HM10 Bulldog. Het bovenste gedeelte van het horloge is bedekt met zwart-witte lak om de kleur van het dier na te bootsen. Om de lak te laten hechten, moest het bovenste gedeelte van de standaard titanium kast voor deze Pièce Unique in roestvrij staal worden gemaakt. Andere unieke kenmerken zijn twee zwarte titanium panda-oren, toegevoegd boven op de koepel van saffierkristal, en een keramische staart vervaardigd uit Grade 5 siliciumnitride. Wat verder opvalt zijn de flexibele ‘benen’ die stevig om je pols gaan en panda-tanden die de gangreserve aangeven.

Verwachte opbrengst: CHF100.000 – CHF 150.000

Krayon Anywhere

De Krayon Anywhere kan – zoals de naam al enigszins doet vermoeden – overal ter wereld de zonsopkomst en -ondergang aangeven. Voor de veiling brengt het Zwitserse merk een versie van deze complicatie met een prachtige wijzerplaat gebaseerd op een Monet schilderij. Het handgewonden uurwerk is net zo indrukwekkend en te zien aan de achterzijde. Minutieus bedacht en geassembleerd door Rémi Maillat, horlogemaker en oprichter van Krayon. Het is een nieuw uurwerk, speciaal gemaakt voor Anywhere, met een gangreserve van 86 uur en erg dun. Met slechts 5mm voor het uurwerk lukt het om de kastdikte slechts 9mm te laten zijn.

Verwachte opbrengst: CHF95.000 – CHF120.000