De William Baume collectie van Baume & Mercier is een eerbetoon aan het horlogetechnische kunnen en de innovatieve geest van William Baume (1885-1956). William Baume is de ?mastermind? achter het hedendaagse merk Baume & Mercier. Hij bracht ?Frères Baume?, opgericht in 1830 door zijn grootvader Louis-Victor Baume en oudoom Pierre-Joseph Célestin Baume, naar de twintigste eeuw.

Het is ook een hernieuwde kennismaking met de oorsprong van Baume & Mercier. De William Baume collectie bestaat uit horloges die zijn geïnspireerd op modellen uit de roemrijke geschiedenis van het merk. Elk model is gelimiteerd en volgens de beste tradities van de Haute Horlogerie gemaakt. Ze worden aangedreven door gecompliceerde uurwerken die speciaal voor Baume & Mercier zijn gemaakt.


De collectie, die in een eerdere editie in 2008 uitkwam, bestond van oorsprong uit drie modellen. Voor dit jaar is er een vierde model bijgekomen, de Single Push-Piece Chronograph (chronograaf met één drukker).


William Baume Single Push-Piece Chronograph
klik aan voor nog een foto van de William Baume Single Push-Piece ChronographDe Single Push-Piece Chronograph is een horloge met een complicatie die zowel nuttig als ook esthetisch aangenaam is. Doordat de enkele drukker, waarmee opeenvolgend de chronograaf kan worden gestart, gestopt en gereset, ook nog eens in de kroon is geïntegreerd, heeft de kast voor een chronograaf een aangename stroomlijning. Zeker vergeleken bij conventionele chronografen waar 3 knoppen verantwoordelijk zijn voor de algehele bediening van het horloge. Deze nieuwkomer in de William Baume collectie haalt zijn historische legitimiteit uit een chronograaf met één drukker die door Baume & Mercier in 1938 werd geïntroduceerd.


Het mechanische uurwerk van de William Baume Single Push-Piece Chronograph kan door de saffierglazen bodem worden bewonderd. De 18 karaat roodgouden XL (41 millimeter) kast wordt vergezeld door een met de hand gestikte kastanjebruine alligator band. Het horloge is uitgebracht in een gelimiteerde en genummerde editie van 20 stuks en kost ? 22.200,-.


William Baume Flying Tourbillon
klik aan voor een andere foto van de William Baume Flying TourbillonDe met de wetten van de zwaartekracht spottende tourbillon is één van de meest prestigieuze horlogetechnische complicaties überhaupt. Daarbij is een tourbillon verdraaid moeilijk te maken. De rotatie van de kooi van de tourbillon zou het nadelige effect van de zwaartekracht compenseren, en daarmee de precisie van het horloge verbeteren. In 1892 vestigde de ?Frères Baume? met een tourbillon chronometer een absoluut precisie record tijdens de chronometrie competitie die dat jaar in het observatorium in het Engelse Kew werd gehouden. Het was het meest accurate horloge van die tijd. De moderne William Baume Flying Tourbillon van Baume & Mercier doet terugdenken aan die tijd.


De met de hand op te winden mechanismen van dit fantastische uurwerk ? met een gangreserve van 52 uur ? zijn te zien door de saffierglazen zichtbodem in de kast. De nieuwe uitgave van de William Baume Flying Tourbillon, wijkt door de zwarte wijzerplaat en zwarte, met de hand gestikte alligator band, af van de eerdere uitvoering van vorig jaar. De 43 millimeter brede XXL kast is gemaakt van 18 karaat rood goud en de serie is gelimiteerd tot slechts 10 stuks. De William Baume Flying Tourbillon kost ? 53.000,-.


William Baume Ultra Thin
klik aan voor nog een foto van de William Baume Ultra ThinUltra-platte horloges zijn altijd een synoniem geweest voor superieure elegantie en extreme technische verfijning. Baume & Mercier begon zich te specialiseren in ultra-platte horloges vanaf 1920. In 1965 zorgde het merk voor sensatie met het platste automatische kalenderhorloge ooit gemaakt. Baume & Mercier geeft opnieuw uiting van de expertise op het gebied van ultra-platte horloges met de nieuwe William Baume Ultra-Thin.


Het horloge wijkt op drie gebieden af van het eerdere model uit 2008. Het WB-UT002 uurwerk, dat door Valfleurier voor Baume & Mercier werd gemaakt, is met een gangreserve van 60 uur (tegenover 40 uur in het vorige model) nog efficiënter. Het horloge is ook 0,4 millimeter dikker, maar blijft ondanks dat ? met 6,2 millimeter ? ruim binnen de normen voor een ultra-plat horloge. Het derde verschil is de aanwezigheid van een zichtbodem, waardoor het uurwerk kan worden bekeken. Hetzelfde gebleven is de verzilverde wijzerplaat, de elegante speervormige wijzers en de met de hand gestikte kastanjebruine band. De 41 millimeter brede XL kast is gemaakt van 18 karaat rood goud. Het model is gelimiteerd tot 179 stuks. Het horloge kost ? 9.900,-.


William Baume Retrograde Second
klik aan voor nog een foto van de William Baume Retrograde SecondDe retrograde seconde functie van de William Baume Retrograde Second deelt de tijd in tweeën. De grote, gegolfde secondewijzer telt tot 30 langs de aflopende schaal op een boog. En schiet dan weer terug naar af om de volgende 30 seconden te tellen. Deze tweedeling heeft z?n oorsprong op de wijzerplaten van horloges met veel complicaties, waarop ruimte beperkt was. Maar het zorgt ook voor een fascinerend visueel spel. Naast de retrograde seconde, heeft het horloge ook een ?Grande Date? bij 12 uur. De grote datumaanduiding bestaat technisch uit twee schijven, één voor de tientallen, en één voor de enkel nummers.


De nieuwe uitvoering van de William Baume Retrograde Second onderscheidt zich van z?n voorganger door de zwarte wijzerplaat en zwarte, met de hand gestikte alligatorlederen band. Het automatisch mechanische uurwerk kan worden bewonderd door de saffierglazen bodem van de 41 millimeter brede, 18 karaat roodgouden kast. Ook dit model is gelimiteerd tot 179 stuks en kost ?10.200,-.