Tijden een besloten bijeenkomst met horlogeverzamelaars en in aanwezigheid van de Nederlandse en internationale pers presenteerden de ontwerpers en makers Bart en Tim Grönefeld onlangs hun eerste eigen horloge, de Grönefeld GTM-06. De media-aandacht die daarop volgde (de broers zaten zelfs bij Pauw en Witteman) was overweldigend. Nu de stofwolken wat zijn opgetrokken geeft Horloge.info u graag een wat uitgebreidere inkijk in het meest gecompliceerde polshorloge dat er ooit werd gemaakt op Nederlandse bodem.

De Grönefeld GTM-06 is het meest gecompliceerde horloge ooit gemaakt op Nederlandse bodem. Bijzonder aan de Grönefeld is onder meer de zogeheten tourbillon met minutenrepetitie. Dit gecompliceerde mechanisme is in staat om op akoestische wijze de tijd op de minuut nauwkeurig te laten broers Bart en Tim voor hun pand in Oldenzaalhoren door kleine hamertjes die in het uurwerk op gongs slaan. De voltooiing van dit horloge voelt voor de broers Bart en Tim als het bereiken van de top van de Mount Everest. Met uiterste precisie, geduld en oog voor het meest minutieuze detail is vier jaar lang gewerkt om de eerste Grönefeld het levenslicht te laten zien. In het laatste half jaar voorafgaand aan de voltooiing werd de hoogste prioriteit toegekend aan constructie, assemblage en regulatie.


De GTM-06 heeft bovenal een mannelijke uitstraling. Het robuuste karakter in combinatie met de krachtige trekken is hiervan het levende bewijs. Maar er schuilt ook een akoestisch verhaal achter het ontwerp van het polshorloge. De kleine gongs geven een vol en puur geluid. een detail van de bijzondere bandaanzetDe bandaanzetten die opgaan in het ontwerp van de horlogekast lijken standaard maar zijn het feitelijk niet. Bij de ontwikkeling van de GTM-06 is gebruik gemaakt van fijn mechanische technieken die het mogelijk maken om de bandaanzetten ?vrij? van de kast te laten staan. Deze openingen hebben de functie om het volume van de klank te maximaliseren. Ze zijn zo afgestemd dat het geluid niet wordt geabsorbeerd door de massa van de bandaanzetten. Dit is het resultaat van jarenlange ervaring en zorgvuldig opgebouwde expertise van de broers. Het is tevens het resultaat van intensief precisiewerk, deskundigheid en zorgvuldige afstemming van de hamers en gongs. Binnen de beperkte ruimte in de kast van de GTM-06 gebruiken ze kathedraalgongs met extra lange gongstaven. Hierdoor worden de akoestische signalen optimaal weergegeven.
Het uurwerk van de GTM-06: onder zijn links en rechts van het midden de twee hamertjes te zien die uren, kwartieren en minuten slaan op de gongs die in de vorm van staven om het uurwerk heen liggen. Deze complicatie noemt men “minutenrepetitie”. Het afroepen van de tijd kan worden geactiveerd door het overhalen van een schakelaar aan de linkerkant van de kast van het horloge.het mooi gedecoreerde uurwerk door de zichtbodemHet uurwerk vormt het centrum van de wijzerplaat die zich kenmerkt door de fraaie afwerking, gedecoreerd met Côtes de Genève, perlage, anglage en perfect gepolijste schroeven. Onderdelen zoals de hamertjes en enkele kloven zijn ?spiegel? gepolijst. De techniek die wordt gebruikt noemt men ook wel eens ?dark art?, een afwerking die uitsluitend terug te vinden is bij de meest gerenommeerde horlogemerken. Zelfs onderdelen die veelal aan het oog van de gebruiker worden onttrokken zijn tot in de kleinste details perfect gedecoreerd en afgewerkt. Om het schitterende uurwerk zit een modern gestileerde ring van zwart hoog gepolijst onyx, versierd met hoogwaardige gepolijste indexen die vanuit elke hoek het licht weerkaatsen. Het vervaardigen van deze ring was een geweldige uitdaging en nam meer dan twee maanden intensieve arbeid in beslag om tot het gewenste eindresultaat te komen.


de hoogwaardige presentatiekistDe Grönefeld GTM-06 wordt afgeleverd in een ultra hoogwaardige presentatiekist. De kist, handgemaakt en speciaal ontworpen door Grönefeld, is afgewerkt in zwarte piano lak en bestaat uit twee afzonderlijke niveaus. Het bovenste gedeelte, met daarin het horloge, een handzaam lederen gebonden instructieboek, een handgemaakte ebbenhouten loep en het garantiecertificaat. Eén niveau lager kan de eigenaar een geheime lade tevoorschijn laten komen door op twee knoppen met het Grönefeld logo te drukken. De inhoud van deze lade bestaat uit een Davidoff (Dupont) aansteker, afgewerkt met zwarte Chinese lak, en twee sigarenknippers. Als men het horloge draagt kan men de presentatiekist als humidor gebruiken, deze is daarvoor speciaal ontwikkeld. Het interieur is gemaakt van cederhout.


De GTM-06 Tourbillon Minute Repeater wordt in het atelier in Oldenzaal gemaakt in een gelimiteerde oplage van tien exemplaren in achttien karaats 4N goud en tien exemplaren in 950 platina. Geprijsd zijn de horloges op respectievelijk 325.000 en 385.000 euro. In het voorjaar van 2009 zullen beide versies leverbaar zijn. Op korte en langere termijn wachten meerdere ideeën en projecten van de gebroeders Grönefeld op uitvoering.


Voor meer informatie:
Grönefeld Exclusive Timepieces
Steenstraat 2A
7571 BK Oldenzaal
Tel: 0541 532 810
info@gronefeld.nl
www.gronefeld.nl