Een polshorloge met 36 complicaties ? waarvan 25 zichtbaar, inclusief een 1000 jaar durende kalender ? bestaande uit 1483 onderdelen, is het resultaat van 5 jaar hard werken door de ?Master Watchmakers of Genthod?. Horlogehuis Franck Muller laat er gelijk bij weten dat het horloge een prijskaartje heeft van 2,7 miljoen dollar (1,9 miljoen euro), iets wat te verwachten valt van een merk dat zichzelf ?Master of Complications? noemt.

Maar de ?Master of Complications? verbreekt hiermee wel het recordaantal complicaties in één mechanisch polshorloge (er komt geen chip of batterij aan te pas). Een uitzonderlijk knappe prestatie, daar men er bij de ontwikkeling rekening mee moest houden dat het horloge ook nog om de pols gedragen moest kunnen worden. En met een gebolde kast met maten 42 mm (breed) bij 61 mm (lang) bij 19 mm (hoog) is dat met een niet al te ielige pols nog best te doen ook.


klik aan voor een grote afbeelding van de Franck Muller Aeternitas Mega 4We sommen graag enkele van de complicaties voor u op:

Tourbillon, rattrapante flyback chronograaf via een enkel drukker, grande en petite Westminster carillon met 4 hamers en 4 gongs met automatische opwinding, eeuwigdurende kalender, tijdvereffening, twee extra tijdzones, een 24 uur aanduiding, gangreserve aanduiding voor uurwerk en slagwerk, retrograde datum, dag, maand, maanfase, (gewone) tijd via uren en minuten en een schrikkeljaaraanduiding. De schrikkeljaaraanduiding houdt ook rekening met jaartallen deelbaar door 100 (geen schrikkeljaar) en jaren deelbaar door 100 én 400 (wel een schrikkeljaar).


Met de Aeternitas Mega 4 lijkt Franck Muller de naam ?Master of Complications? dus daadwerkelijk te verdienen.


Het horloge, waarvan het eerste exemplaar al is verkocht, is te bewonderen tijdens de horlogebeurzen die door de Groupe Franck Muller Watchland SA gehouden worden op het eigen landgoed ?Watchland? in Genthod. Deze beurzen, die de naam WPHH ? World Presentation of Haute Horlogerie ? dragen worden gehouden van 17 tot en met 23 januari (gelijk met de SIHH) en 17 tot en met 27 maart (gelijk met Baselworld). Ook de collecties van de andere merken die bij de GFM Watchland SA groep horen (Pierre Kunz, ECW, Rodolphe Montres & Bijoux, Barthelay, Backes & Strauss en Martin Braun) zijn daar te bewonderen.


Voor meer informatie over de WPHH kunt u een mail sturen naar info@franckmuller.ch.