Het Duitse merk Braun, dat bij de meest mensen vooral bekend is om de scheerapparaten en staafmixers, lanceerde in 1977 voor het eerst een horloge: de DW20. Het ronde horloge werd in 1978 opgevolgd door de vierkant uitvoering; de DW30. Braun?s horlogecollectie maakte vorig jaar haar comeback en op Baselworld 2012 werd tot vreugde van liefhebbers van vintage Braun horloges (en dus liefhebbers van de ontwerpen van Dieter Rams) de herintroductie van de DW30 aangekondigd ? nu als BN0076.

DW30 was er in 1978 twee kleuren: verchroomd en zwart. De zwarte uitvoering kwam uiteindelijk nooit uit, maar van de chroomversie kwamen in totaal 9.500 stuks op de markt. Deze horloges waren uitgevoerd met (voor die tijd) revolutionaire LCD quartz uurwerken die niet alleen tijd, maar ook de datum en seconden konden weergeven. En er was een lichtje aan de zijkant van het display, om het horloge ook ?s nachts af te kunnen lezen.

Braun heeft 34 jaar later een uiterlijk vrijwel exacte kopie gemaakt ? het horloge is, net als de meest Braun horloges uit de vrij uitgebreide collectie ? ontworpen door Dieter Rams en zijn collega Dietrich Lubs. De enige veranderingen komen voort uit 34 jaar voortschrijdend inzicht: de BN0076 is gemaakt van roestvrij staal, is 30 meter waterdicht en heeft een LCD uurwerk dat met één kleine batterij veel langer meegaat, dat de voorheen grote twee.

Vintage modellen van de DW20 en DW30
Vintage modellen en prototypes van de DW20 (1977) en DW30 (1978) – © foto: Braunlcdwatches.com

De Braun BN0076 kost ? 215,-. Zie voor meer informatie over de geschiedenis van de horloges van Braun “Tijddesign volgens Braun: less but more” en voor de nieuwe collecties Braun-clocks.com.