Sinds Jaeger-LeCoultre in 1931 de Reverso presenteerde, is het horloge met zijn omkeerbare kast uitgegroeid tot een klassieker met vele gezichten. Er zijn modellen met aan beide zijden van de kast een wijzerplaat, maar het originele model (waarvan de ?achterkant? gesloten is en voor kan worden gedragen om het horloge te beschermen) kent via een mogelijke gravure een echt persoonlijke kant.

Het ouderwetse vakmanschap van de graveur lijkt iets van vroegere tijden nu machines zijn werk hebben overgenomen. Bij Jaeger-LeCoultre hecht men er echter veel waarde aan om deze traditie in ere te houden. Een machine kan immers niet op tegen het handwerk van de vakman, als het er om gaat emoties over te brengen. De meester-graveur van Jaeger-LeCoultre is zo?n vakman. Zijn atelier is een oase van rust binnen de manufactuur, waar hij in opperste concentratie een meester-graveur van Jaeger-LeCoultre aan het werkhorloges van familiewapens, initialen en zelfs complete tekeningen voorziet. Hij maakt hiervoor gebruik van graveergereedschap in verschillende diktes die hij zelf slijpt. Het houten handvat past perfect in zijn hand. De aandacht waarmee hij zijn werk doet, bepaalt uiteindelijk de kwaliteit van de gravure.


Als er één horloge bestaat dat geschikt is om van een persoonlijke boodschap te voorzien, dan is het de Reverso van Jaeger-LeCoultre. Deze klassieker uit de collectie van het Zwitserse merk, is sinds zijn debuut in 1931 in vele verschijningsvormen gepresenteerd. De Reverso heeft zijn vele gezichten vooral te danken aan de omkeerbare kast. Aan de voorzijde toont het naar keuze alle functies die een horloge maar in zich kan verenigen. Keer je de kast om, dan biedt de Reverso de mogelijkheid tot een tweede wijzerplaat of voor een gravure. De graveurs van Jaeger-LeCoultre voorzagen de afgelopen decennia vele Reverso?s van namen, data, initialen, familiewapens en zelfs van vlinders en olifanten. Deze horloges hebben hun weg gevonden naar horlogeliefhebbers over de hele wereld. Of zij de gravure willen verbergen of juist met trots aan iedereen wil tonen, bepalen zij zelf.


klik aan voor een grote afbeelding


Neem de Reverso met de inscriptie ?15 mei 1937, Willem en Elizabeth?. Een verwijzing naar een bijzondere dag waarop twee mensen elkaar lang geleden het jawoord gaven. Als herinnering aan de dag dat een lang en gelukkig huwelijk begon, lieten zij dit moment vereeuwigen in een gravure. Het echtpaar leeft niet meer, maar de herinnering aan hun liefde voor elkaar is nog altijd tastbaar. De oude Reverso, decennia lang met zorg onderhouden, straalt nog als in 1937. De gravure is nog net zo goed leesbaar als toen de meester-graveur van Jaeger-LeCoultre deze ruim zeventig jaar geleden zette. Aan de pols van hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen leeft het symbool van hun liefde voort tot in de eeuwigheid.