De Orsa Watch Co werd in 2003 in Canada opgericht door Michael Berg. Berg wilde duikhorloges maken die afweken van de veelal op elkaar lijkende bestaande modellen. Met kleurrijke wijzerplaten in stoere stalen kasten slaagde hij in zijn missie.

De horloges van Berg waren vanaf dag één een groot succes. Maar zoals veel ?eenmanshorlogemerken? zijn de oplages beperkt en heeft Orsa een kleine, fanatieke groep volgers uit heel de wereld. Ook in de Benelux heeft Orsa fans, op de Nederlandstalige horlogefora worden de horloges met enige regelmaat besproken. Ook tekenend voor een eenmanshorlogemerk is dat nieuwe modellen elkaar niet altijd met grote regelmaat opvolgen. De eigenaar heeft vaak een ?normale? baan naast zijn horlogehobby en een tegenslag in productie kan leiden tot lang wachten voor zijn fans. Zo ook bij het nieuwste model van Orsa, de Sea Viper. Omdat de eerste prototypes van de nieuwe wijzerplaat door Berg werden afgekeurd, werd het project met 80 dagen vertraagd.


Orsa Sea Viper met oranje wijzerplaatMaar in maart van 2010 zullen naar het zich laat aanzien dan toch de eerste 100 stuks van de Sea Viper op de markt komen. Het horloge, dat tot 500 meter waterdicht zal zijn, moet verschijnen in een oplage van in totaal 300 stuks met 6 verschillende kleuren wijzerplaten (waarvan 3 kleuren nog niet eens bekend zijn), elk genummerd van 1 tot 50. In de 45 millimeter brede kast zal een automatisch ETA 2824-2 uurwerk zitten tussen saffier glas aan de bovenkant en een gesloten stalen bodem aan de onderkant. Op de kast komt een 120 kliks eenzijdig draaibare duikring die zwart PVD gecoat is.


De Sea Viper komt aan een stalen band en gaat $ 550,- kosten, exclusief verzendkosten naar Europa van $ 50,-. De eerste 100 stuks (50 met blauwe, 25 met oranje en 25 met zwarte wijzerplaat) zijn vanaf nu via gedeeltelijk vooruitbetaling te bestellen via het contact formulier op de (niet zo goed bijgehouden) website van Orsa.