Baselworld, de belangrijkste beurs voor de juwelen- en horloge-industrie, sloot afgelopen donderdag de deuren. Waar 2010 het jaar van de ?wederopstanding? was ? nadat de branche in 2009 hard was geraakt door crisis ? lijkt 2011 het jaar waarin de omzetten weer het niveau van het topjaar 2008 gaan bereiken. Maar de horloge-industrie heeft duidelijk geleerd van de moeilijke tijd: horloges worden alweer wat kleiner, excessieve complicaties weer zeldzamer en de trend is nu art-deco en klassiek. En de kleur voor 2011 is donker blauw.

Baselworld 2011 kende 1892 exposanten, waarvoor de beurs het belangrijkste evenement van het jaar is om hun horloges en juwelen aan inkopers en juweliers te presenteren (en verkopen). Het in 2010 ingezette herstel zette flink door en de forse toename in bestellingen begint het niveau van recordjaar 2008 te benaderen. De beursorganisatie zag het aantal bezoekers tegelijkertijd met 2,5% toenemen tot 103.200, wat het op één na hoogste aantal bezoekers ooit is. Het aantal vertegenwoordigers uit Arabische landen en Japan was minder, vanwege de verschillende problemen in die landen ? waar overigens gelukkig ook veel aandacht voor was ? en ook het aantal bezoekers uit de V.S. lieten een daling zien. Europa en India (het gastland van Baselworld 2011) waren wel weer sterk vertegenwoordigd en ook de rest van Azië liet zien een steeds belangrijkere markt te zijn.


Horlogetechnisch werd de (dankzij de crisis) ingezette weg naar mechanische originaliteit voortgezet. Vintage, Art Deco en klassiek waren voor veel merken weer de trend, waarbij ook kleinere kasten en meer aandacht naar de opmaak en het ontwerp van de wijzerplaten opvallend was. Daarnaast was er vrijwel geen merk dat niet de mode-kleur donkerblauw had ontdekt. Voor dameshorloges lijkt het mechanische tijdperk nu ook weer helemaal terug te zijn, hoewel het voordeel van quartz niet wordt onderkend. Bescheiden randjes Swarovski en diamantjes bezetten nog steeds graag de lunet en kasten maar overdreven bling lijkt voor horloges nog steeds uit den boze (hoewel er altijd uitzonderingen zijn).


Horloge.info op BaselwordDe Zwitserse horloge-industrie liet in maart inmiddels alweer voor de 14e maand achter elkaar een stijging in de export optekenen. Waar in 2010 de bestellingen weer goed op gang kwamen en de in het jaar daarvoor opgebouwde voorraden werden weggewerkt, is er voor 2011 zelf weer sprake van productieproblemen vanwege een (te) grote vraag. Positief nieuws alom, maar hopelijk met de nodige voorzichtigheid; de crisis ligt nog vers in het geheugen en omdat er nog genoeg landen zijn die er (V.S., maar ook in Europa) nog lang niet uit zijn, moet toch met de mogelijkheid van een tweede mindere periode serieus rekening worden gehouden.


Baselworld werd door 3.055 persvertegenwoordigers bezocht (+5%, een nieuwe record), waaronder ook Horloge.info alweer voor het 4e jaar. Veel nieuws voor het lopende jaar werd verzameld ? wat al resulteerde in vele nieuwsberichten ? en de komende maanden (rekeninghoudend met de introductiedata van nieuwe modellen) zal veel van dit nieuws op Horloge.info worden gepubliceerd. Voor Horloge.info was Baselworld weer een groot succes; zoals gebruikelijk nam gedurende de beurs het aantal lezers fors toe en de aandacht voor internet op Baselworld is groter dan ooit ? de vele voordelen ervan lijken nu tot alle horlogemerken te zijn doorgedrongen.


Klik aan voor een groter afbeelding van Baselfair anno 2012 - (c) Baselworld


Baselworld zal er volgend jaar (voor de vaste bezoeker) anders uit gaan zien, omdat de paviljoens nu worden afgebroken en de beurs in 2012 in een geheel nieuwe stijl zal terugkomen. Baselworld 2012 is vroeger in het jaar ? van 8 tot en met 15 maart ? en in 2013 juist weer veel later ? van 25 april tot 2 mei.


Baselworld 2011 in cijfers
Bezoekers: 103.200
Pers: 3.055
Exposanten: 1.892
Expositieruimte: 160.000 m2
www.baselworld.com


Tekst: © Horloge.info ? foto?s © Baselworld