De BALL Watch Company presenteert zijn nieuwste mechanische chronograaf, de Engineer Hydrocarbon Spacemaster Orbital II, een horloge dat bestand is tegen de zwaarste omstandigheden dankzij het exclusieve anti-shocksysteem Amortiser®. Dit systeem heeft zijn nut al bewezen om de pols van Brian Binnie, een van de eerste civiele astronauten, die het ruimteschip ?SpaceShipOne? van Virgin Galactic in de ruimte én weer terug bracht.

Het exclusief door de BALL Watch ontworpen en gepatenteerde Amortiser® systeem, beschermt het Zwitserse automatische BALL RR 1404 kaliber uurwerk tegen schade die kan ontstaan door externe schokken. Iedere schok die een mechanisch horloge met een automatisch opwindsysteem te verduren krijgt, kan harde en hevige schommelingen van de rotor (het gewicht waarmee een automatisch uurwerk wordt opgewonden) veroorzaken, met als gevolg aanzienlijke schade aan het uurwerk. Het Amortiser® systeem voorkomt dit door een beschermende ring rondom het mechanische uurwerk, die de schokken moet absorberen. De anti-magnetische eigenschappen van deze ring beschermen het uurwerk tevens tegen magnetische velden, die de gang van een mechanisch horloge zouden kunnen beïnvloeden.


BALL Watch Engineer Hydrocarbon Spacemaster Orbital II - klik aan voor een grote afbeelding


Een ander kenmerk van het Amortiser® systeem in dit model, betreft het ingenieuze vergrendelmechanisme van de rotor. Met de schakelaar in de vorm van een propeller die zich onderin de kast bevindt, kan men de rotor vergrendelen of ontgrendelen. Door de rotor te vergrendelen tijdens risicovolle activiteiten, kan men voorkomen dat de energie die door frontale schokken teweeg wordt gebracht, tot het uurwerk doordringt. Wanneer de rotor vergrendeld is, blijft het horloge functioneren op de opgebouwde gangreserve en door de rotor weer te ontgrendelen, wordt het automatische opwindsysteem van het uurwerk weer in werking gesteld. Het systeem heeft zijn nut al bewezen om de pols van Brian Binnie, een van de eerste civiele astronauten, die het ruimteschip ?SpaceShipOne? van Virgin Galactic in de ruimte én weer terug bracht, waarbij hij tijdens de lancering en bij het terugkeren in de dampkring ongekend krachtige schokken te verduren kreeg.


de achterdeksel van de BALL Watch Engineer Hydrocarbon Spacemaster Orbital II


Naast het Amortiser® systeem, is de BALL Watch Engineer Hydrocarbon Spacemaster Orbital II voorzien van een hele rij aan extra (design) technische elementen, die het horloge op vele vlakken prettig en zeer functioneel maken. Zo is de kast van het 45 millimeter brede horloge voornamelijk gemaakt van titanium, waardoor het verbazingwekkend licht is. Het ontspiegelde saffierglas is voorzien van een cycloop (vergrootglas), dat zich bevindt boven het venster op drie uur, zodat de datum gemakkelijk kan worden afgelezen. De chronograaffunctie en de GMTwijzer, die op een andere tijdzone kan worden ingesteld, voorzien het horloge van nuttige functies voor alledaags gebruik.


de BALL Watch Engineer Hydrocarbon Spacemaster Orbital II bij dag en nacht - klik aan voor een grotere afbeelding


Ook heeft het een kompas op de buitenring, die twee kanten op kan draaien, waardoor het horloge als navigatie instrument gebruikt kan worden, en zijn de cijfers, urenindexen en wijzers en  voorzien van microbuisjes met H3 gas, die de wijzerplaat nog beter leesbaar maken. Het tot 100 meter waterdichte horloge kost ? 4.625,-. Kijk op BALLWatch.com voor meer informatie en verkooppunten.