In navolging op de buitengewoon succesvolle 42 millimeter en 39 millimeter Pilot M horloges, brengt Archimede nu een groter model op de markt: de Pilot XL Automatic met een kastdiameter van 45 millimeter.

Voor een remake van een vliegeniers horloge (of Beobachtungsuhr, kort: B-Uhr) is 45 millimeter nog steeds een bescheiden maat, want de originele modellen, zoals die in de eerste helft van de vorige eeuw werden gedragen door (voornamelijk) piloten, gingen niet zelden ver voorbij de 50 millimeter. Met het oog op draagbaarheid is 45 millimeter (voor de meeste mensen) echter ruim voldoende.


Archimede Pilot XL AutomaticDe Pilot XL Automatic heeft een stalen kast met geborstelde afwerking en de voor B-Uhren zo typische helder opgemaakte wijzerplaat. Om de afleesbaarheid te maximaliseren heeft het horloge saffier glas met aan beide zijden antireflectieve coating en geblauwde wijzers en indexeringen voorzien van lichtgevend materiaal. Met de kroon meegemeten gaat het horloge trouwens toch nog ruim over de 50 millimeter, de diamantvormige kroon steekt 8 millimeter buiten de kast.


De naar keuze bruin of zwart lederen band met traditioneel wit stiksel meet 22 millimeter en heeft aan beide zijden twee klinknagels. In het horloge huist het bekende ETA 2824-2 uurwerk dat door het minerale glas in de zichtbodem kan worden bekeken.


De Pilot XL Automatic kost ? 395,- en kan tegen een meerprijs van ? 25,- worden voorzien van een stalen bodem. Het horloge is direct via de website van Archimede te bestellen.