Op nummer 9 in de top 10 meest gelezen artikelen van de afgelopen 12 maanden, staat de introductie van de Aeternitas Mega 4 van Franck Muller, het meest ingewikkelde mechanische polshorloge ooit gemaakt. Franck Muller is zeker niet een van de bekendste merken maar toch laten de statistieken bij dit artikel een flinke piek zien; als iemand iets bijzonders maakt, komt daar vaak vanzelf extra aandacht voor. Vandaar de positie van dit artikel, dat Horloge.info op 15 januari 2010 publiceerde onder de titel ?Aeternitas Mega 4: Franck Muller Aeternitas Mega 4: ?s werelds meest gecompliceerde polshorloge?.

Een polshorloge met 36 complicaties ? waarvan 25 zichtbaar, inclusief een 1000 jaar durende kalender ? bestaande uit 1483 onderdelen, is het resultaat van 5 jaar hard werken door de ?Master Watchmakers of Genthod?. Horlogehuis Franck Muller laat er gelijk bij weten dat het horloge een prijskaartje heeft van 2,7 miljoen dollar (1,9 miljoen euro), iets wat te verwachten valt van een merk dat zichzelf ?Master of Complications? noemt.

Maar de ?Master of Complications? verbreekt hiermee wel het recordaantal complicaties in één mechanisch polshorloge (er komt geen chip of batterij aan te pas). Een uitzonderlijk knappe prestatie, daar men er bij de ontwikkeling rekening mee moest houden dat het horloge ook nog om de pols gedragen moest kunnen worden. En met een gebolde kast met maten 42 mm (breed) bij 61 mm (lang) bij 19 mm (hoog) is dat met een niet al te ielige pols nog best te doen ook.


klik aan voor een grote afbeelding van de Franck Muller Aeternitas Mega 4We sommen graag enkele van de complicaties voor u op:

Tourbillon, rattrapante flyback chronograaf via een enkel drukker, grande en petite Westminster carillon met 4 hamers en 4 gongs met automatische opwinding, eeuwigdurende kalender, tijdvereffening, twee extra tijdzones, een 24 uur aanduiding, gangreserve aanduiding voor uurwerk en slagwerk, retrograde datum, dag, maand, maanfase, (gewone) tijd via uren en minuten en een schrikkeljaaraanduiding. De schrikkeljaaraanduiding houdt ook rekening met jaartallen deelbaar door 100 (geen schrikkeljaar) en jaren deelbaar door 100 én 400 (wel een schrikkeljaar).


Met de Aeternitas Mega 4 lijkt Franck Muller de naam ?Master of Complications? dus daadwerkelijk te verdienen. Voor meer informatie over het horloge en/of Franck Muller kunt u een mail sturen naar info@franckmuller.ch of www.franckmuller.ch bezoeken.