Dat de chronograaf een populaire complicatie is, bewijst ook de Max Bill collectie van Junghans op nummer 12 van de top 15 meest gelezen artikelen van het afgelopen jaar op Horloge.info ? en de chronograaf zal ook nog een aantal malen terugkomen richting nummer 1. Nummer 12 is weliswaar een nieuwsbericht over vernieuwende toepassingen voor de hele collectie Max Bill horloges, maar de blikvanger is de prachtige Chronoscope, die ook bovenaan het artikel prijkt. Het nieuwsbericht werd op 15 december 2010 gepubliceerd onder de titel ?Junghans Max Bill collectie met Milanaise en nieuwe glastechnologie?, en was ook een van de voorbodes van de comeback van de Milanaise horlogeband.

De beroemde horlogecollectie, die de Zwitserse kunstenaar, architect en designer Max Bill in 1962 voor horlogeproducent Junghans ontwierp, wordt door het Duitse merk nog steeds uitgegeven; af en toe met een ontwikkeling in mechaniek of materiaal, maar altijd met respect voor het Bauhaus principe ?vorm volgt functie?.

 

Veel schokkends is er door de decennia heen dan ook niet veranderd aan de horloges. Maar dat hoeft ook niet als het ontwerp haast perfect is. De originele handopwinders van 34 millimeter zijn in 4 millimeter grotere automatische uitvoering met datum gekomen en enkele jaren geleden was er de introductie van de mechanische 40 millimeter chronograaf genaamd ?Chronoscope?, waarmee Junghans bewees dat sommige designklassiekers nog wel aan te vullen zijn, zonder het origineel te schaden.

 

De nieuwste ontwikkeling is dat de collectie nu ook met van zeer dun metaal gevlochten Milanaise banden te krijgen zijn en het gebolde plexiglas een nieuwe coating heeft gekregen. De toepassing van de coating, die door  Junghans in samenwerking met het Duitse GfO (Gesellschaft für Oberflächentechnik) is ontwikkeld, is een nieuwe toepassing van Sicralan MRL UV, een beschermlaag die zich in andere industrieën al bewezen heeft. Het zorgt voor een verhoogde krasvastheid, een verbeterde bescherming tegen UV en chemicaliën en geeft het glaasje een mooiere glans.

 

klik aan voor een gotere afbeelding van Junghans' Max Bill collectie

 

De Junghans Max Bill horloges zijn dus (haast onzichtbaar) weer wat mooier en beter geworden. De prijzen van de horloges variëren van ? 495,- voor een handopwinder tot ? 1.320,- voor een Chronoscope.