In Zwitserland is sinds 1 juli jl. een nieuwe wet van kracht die het invoeren én in bezit hebben van ?fakes? (nagemaakte merkartikelen) verbiedt, ongeacht het gebruiksdoel en de hoeveelheid. Het verbod geldt nu ook voor privé-personen. Daarmee gaat de wet een stuk verder dan voorgaande wetten en regels.

De nieuwe wet is gericht op het bezit van producten die onrechtmatig gebruikmaken van gedeponeerde merkeigendommen zoals merknamen, logo?s en kenmerkende designs. De wet gaat verder dan voorheen, want iemand die met een tas, kleding of horloge in Zwitserland landt, moet het product direct achterlaten bij de douane, ongeacht gebruikswensen en hoeveelheid.


Een aantal Zwitserse organisaties, waaronder ?Stop Piracy?, de ?Federation of the Swiss Watch Industry? en ?Swiss Anti-Piracy Association? (SAFE), bundelden voor de aftrap van de nieuwe campagne hun krachten en vernietigden gezamenlijk een grote hoeveelheid merkhorloges en illegale DVD?s. Ruim 28.000 imitatie merkhorloges en meer dan 4.000 illegale DVD?s werden daarbij op milieuvriendelijke wijze vernietigd door een recyclebedrijf. De artikelen waren de afgelopen jaren in beslag genomen door de overheid.


De nieuwe regels waren noodzakelijk, omdat zelfs in Zwitserland werd bijgedragen aan de groei van de internationale imitatie-industrie. Iedereen die een nepartikel aanschaft, bijvoorbeeld op vakantie, of online, steunt de gigantische handel in ?neppers?, en daarmee de georganiseerde misdaad.


De handel in deze artikelen brengt de Zwitserse economie schade toe. Het veroorzaakt een geschat verlies van zo?n 2 miljard Zwitserse Frank per jaar. Volgends OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) is deze illegale handel wereldwijd goed voor 200 miljard dollar, waarbij de omzet van de handel op internet nog niet werd meegenomen.